Volledig scherm
Exterieur van de kliniek FPA Utrecht. Verdachte Michael P. (inzetje) verbleef in de kliniek. © ANP

In kliniek Michael P. worden nog steeds drugs gebruikt

In de kliniek waar de moordenaar van Anne Faber verbleef, worden volgens patiënten nog steeds volop drugs gebruikt. De aangekondigde strenge controles blijven achterwege. Bovendien klagen patiënten over het uitblijven van behandelingen door het gebrek aan gekwalificeerd personeel.

Uit onderzoek van deze krant blijkt dat de situatie in de omstreden kliniek nog niet veel is verbeterd. De forensisch psychiatrische kliniek FPA Utrecht in Den Dolder (voorheen Altrecht Aventurijn) raakte in opspraak nadat Michael P. (28) in oktober 2017 werd aangehouden voor de verkrachting van en de moord op Anne Faber. Michael P. verbleef sinds januari 2017 in de kliniek in Den Dolder. 

Nadat het lichaam van Anne werd gevonden, kondigde toenmalig minister Blok een onderzoek aan naar misstanden bij de kliniek. Het inspectierapport dat volgde was niet mals. Met name de magere personeelsbezetting, het (on)veiligheidsgevoel van cliënten, personeel en omwonenden en het drugsgebruik in de kliniek moesten snel worden aangepakt. Een verbeterplan van de kliniek werd door de inspectie goedgekeurd.

Zero tolerance

Volgens patiënten is van die voornemens nog niet veel te merken. ,,Het gebruik van drugs en de handel erin is nog steeds aan de orde van de dag”, vertelt een patiënt die ook vóór de aanhouding van Michael P. in de kliniek verbleef. ,,Na zijn aanhouding kondigde de leiding aan dat er een zerotolerancebeleid komt en dat alle patiënten streng zullen worden gecontroleerd op drugsgebruik. Er werden kamercontroles en controles met drugshonden aangekondigd. Die zijn er nog nooit geweest.”

Ook zijn er klachten over het uitblijven van behandelingen. Onlangs stelde de inspectie dat de personele bezetting als 'kwalitatief kwetsbaar’ beschouwd kan worden ,,In de afgelopen tien maanden heb ik vijf verschillende behandelaren gehad, maar een serieuze behandeling is nog niet van de grond gekomen”, zegt een patiënt.

Quote

Het gebruik van drugs en de handel erin is nog steeds aan de orde van de dag

Moeilijke tijd

De FPA Utrecht zegt in een reactie dat de kliniek door de gebeurtenissen rondom Michael P. ‘een moeilijke tijd doormaakt’. ,,Naar aanleiding daarvan is een verbeterplan opgesteld om het vertrouwen te herstellen. De voorgestelde acties in dat verbeterplan worden voortvarend uitgevoerd.”