Volledig scherm
Timo Huges © anp

In opspraak geraakte topman Timo Huges weg bij NS

NS-directeur Timo Huges vertrekt. Dat hebben bronnen rond het overleg over de NS vrijdag laten weten. Aanleiding voor het vertrek is het gerommel bij de NS rond de aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg.

Quote

Door dit fraudedos­sier had hij een acuut geloofwaar­dig­heids­pro­bleem

Rikus Spithorst van Maatschappij Voor Beter OV

NS speelde gevoelige informatie van concurrenten Arriva en Veolia door aan de eigen dochter Abellio, dat ook aan de aanbesteding meedeed en de aanbesteding ook won.

Huges zou een aan hem geadresseerde mail met concurrentiegevoelige informatie van vervoersbedrijf Veolia hebben doorgestuurd naar NS-dochter Qbuzz, terwijl dat strikt verboden is. Qbuzz zou binnen Abellio het busvervoer doen.

De NS liet vrijdag De Telegraaf weten dat Huges geen kwade bedoeling had met de email en betreurt dat tijdens het proces van de aanbesteding in Limburg 'ongelukkige e-mails' zijn verzonden waar dit niet had gemoeten. ,,Er zijn inmiddels maatregelen genomen om dit te voorkomen'', aldus de NS.

Reacties
Vicepremier Lodewijk Asscher zei tijdens de persconferentie na afloop van de ministerraad dat hij nog niet op het bericht kon reageren. Maar een gesprek zoals minister Jeroen Dijsselbloem vrijdagmiddag met de NS-top heeft ,,kan dit soort uitkomsten hebben.''

Ook politieke partij D66 reageert op het ontslag. ,,Het rapport van de ACM is vernietigend over het optreden van de NS bij de aanbesteding in Limburg'', aldus Stientje van Veldhoven, Tweede Kamerlid van D66.

,,Het opstappen van NS-topman Huges is in dat licht een terechte eerste stap. Hij is immers verantwoordelijk voor zijn organisatie. De vragen aan de minister over de situatie bij de NS, hoe deze heeft kunnen ontstaan, en hoe deze op te lossen, zijn daarmee extra van belang. D66 wil van minister Dijsselbloem zo snel mogelijk duidelijkheid.''

Beter OV
,,Voor Beter OV constateert met grote spijt dat de positie van NS-topman Timo Huges onhoudbaar was geworden'', aldus Rikus Spithorst van reizigersorganisatie Maatschappij Voor Beter OV.

,,Nu duidelijk is geworden dat Huges zélf informatie van zijn concurrent Veolia heeft doorgestuurd naar NS-dochter Qbuzz/Abellio, valt ook de bodem weg onder de eerdere steunbetuiging van Voor Beter OV aan Huges. Huges deed het 'inhoudelijk' goed, maar door dit fraudedossier had hij een acuut geloofwaardigheidsprobleem.''

Tweede topman die het veld ruimt
Huges is de tweede topman in twee jaar tijd die het veld ruimt bij de NS. Voorganger Bert Meerstadt vertrok in 2013 nadat hij in het nauw gedreven was door de problemen met de Fyra.