Volledig scherm
Reizigers die in -en uitchecken op het centraal station in Rotterdam © ANP

In ov betalen met je bankpas of mobiel 'snel mogelijk'

Een rit met bus, tram, trein of metro afrekenen kan straks via een zwaai met de bankpas. Of met een mobieltje. Dat is de inzet van de Nederlandse vervoersbedrijven. Maar ook de vertrouwde ov-chipkaart blijft bestaan.

De vervoerders hebben haast om  nieuwe betaalmethodes in te voeren, omdat ze mee willen met de huidige technologische ontwikkelingen. Hun plannen staan in de 'Visie ov betalen', die vrijdag naar buiten komt en al in bezit is van deze krant. 

De vervoerders richten hun pijlen eerst op contactloos betalen met de bankpas. ,,Omdat de technologie zich in Londen al heeft bewezen, lijkt het mogelijk deze manier van betalen op relatief korte termijn te realiseren," melden ze. Daarvoor is volgens experts wel een investering nodig van honderden miljoenen.

Gebruiksvriendelijker
Betalen met de smartphone is nog in ontwikkeling, maar veel gebruiksvriendelijker. Reizigers stappen de bus in binnen de ene betaalzone en stappen uit binnen de andere zone. De prijs wordt automatisch berekend. De telefoonbezitter krijgt een bericht met ritgegevens en kosten. Met de koppeling tussen bankpas of telefoon en een ov-rekening verdwijnen nadelen van de huidige chipkaart. Gemiste check-outs behoren tot het verleden, aanschafkosten bestaan niet meer en vooraf saldo opladen is overbodig.