Inbreker en straatrover ontlopen nog te vaak straf
Woninginbraken en straatroven worden nog te vaak niet opgelost. De meeste daders ontlopen hun straf. Oorzaak: steeds vaker krijgt de politie het bewijs niet rond. Het aantal inbraken en straatroven daalt in de meeste gemeenten al jaren, blijkt uit de AD Misdaadmeter.
Delen per e-mail
Helaas moeten slachtoffers van dit soort delicten te vaak teleurgesteld worden
De ophelderingspercentages zijn echter minder rooskleurig: die blijven achter. Vorig jaar werd 9,4 procent van de woninginbraken opgelost, meldt het ministerie van Veiligheid en Justitie. Op een totaal van 64.500 inbraken zijn dat iets meer dan 6.000 opgehelderde inbraken.
Wie slachtoffer wordt van woninginbraak, moet er dus sterk rekening mee houden dat de dader nooit wordt gepakt. De politie slaagde er vorig jaar niet in om het oplossingspercentage op te krikken. De zelfopgelegde doelstelling van 9,9 procent is niet gehaald.
Straatroof
Ook straatrovers weten nog te vaak uit handen van de politie te blijven. Van de 4.700 dieven op straat zijn er vorig jaar ruim 1.300 gearresteerd: dat is 28,5 procent. Ook hier was het doel van de politie om meer boeven te vangen, het streefcijfer was een kleine 29 procent.
,,Heel vervelend," zegt Geert Priem, voorzitter van politievakbond ANPV. ,,Als er bij je thuis wordt ingebroken heeft dat een enorme impact. Zeker als er geweld bij komt kijken. Helaas moeten slachtoffers van dit soort delicten te vaak teleurgesteld worden."
Overbelast
Dat komt volgens Priem doordat de recherche overbelast is en er te weinig geld is voor de opsporing. Hij wijst op het vernietigende rapport dat vorige week naar buiten kwam, waarin staat dat het beroerd is gesteld met de opsporing van criminelen. ,,Bij een inbraak is het beeld heel wisselend: in de ene eenheid lukt het wel om een team forensische opsporing te sturen. Die rechercheurs doen sporenonderzoek in en rond de woning. Maar in de andere eenheid gebeurt dat veel minder vaak, omdat er geen capaciteit is. Aan slachtoffers is dat natuurlijk niet uit te leggen."
Het wordt steeds lastiger om het bewijs rond te krijgen, onder meer doordat daders tegenwoordig minder snel bekennen
Dat minder dan 1 op de 10 inbraken wordt opgelost, is een doorn in het oog van politiechef Stoffel Heijsman. Hij is portefeuillehouder opsporing namens de Nationale Politie. ,,Het wordt steeds lastiger om het bewijs rond te krijgen," zegt hij. ,,Dat komt onder meer doordat daders tegenwoordig minder snel bekennen. Bij het politieverhoor zit sinds kort altijd een advocaat. Verhoren zijn daardoor minder effectief. Als een verdachte zich op zijn zwijgrecht beroept, komt er zeker geen bekentenis."
De politie moet het in die gevallen hebben van technisch bewijs, zoals dna of andere sporen. ,,Daar zien we capaciteitsproblemen, ook bij het NFI," zegt Heijsman. ,,We moeten kiezen welke sporen prioriteit krijgen. Ernstige geweldsincidenten gaan dan boven inbraken. Daardoor blijven sporen tijdelijk liggen. Of ze worden helemaal niet aangeboden voor onderzoek bij het NFI."
Volgens Heijsman is het een illusie dat álle inbraken opgelost kunnen worden. ,,Bij een inbraak is er, in tegenstelling tot bij een overval of een straatroof, meestal geen direct contact tussen dader en slachtoffer. Dan is er dus ook geen signalement. Dat bemoeilijkt het onderzoek."
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
8
Verplichte kusjes en knuffels voor oma en opa: doen of niet?
Bijna elke ouder kent de situatie wel: je komt opdagen voor een verjaardag of andere familiebijeenkomst met je kinderen en de tantes, ooms en grootouders komen onmiddellijk aangesneld om je kinderen te overladen met kusjes en knuffels. Natuurlijk is dat goed bedoeld, maar je ziet ook dat je kinderen enigszins overweldigd worden door al die handen, armen en lippen. -
PREMIUM10
Corona-uitbraken op drie basisscholen: reden tot zorg of incidenten?
Drie basisscholen in Panningen, Amsterdam en Beemster moesten na corona-uitbraken enkele dagen (gedeeltelijk) dicht. Zijn het incidenten of is er reden tot zorg? -
De showrooms zijn weer open, maar ‘Proefrit aan huis is een blijvertje’
Hoewel het weer is toegestaan om fysiek autoshowrooms te bezoeken – zij het beperkt en op afspraak – zal een proefrit aan huis populair blijven. Dat verwacht autozoekwebsite AutoTrack.nl naar aanleiding van een onderzoek onder autokopers. ‘Corona was de aanleiding voor dit idee, maar steeds meer mensen kiezen voor service en gemak van een proefrit op locatie.’ -
Reactie op verdeeldheid door coronacrisis: ‘Laat ook de kritiek eens meewegen’
Lezers van onze krant en site kunnen zelf een ingezonden brief sturen via brieven@ad.nl. Hieronder een selectie van de lezersbrieven die donderdag 4 maart in de krant verschenen over onder meer de coronacrisis en vegetarische producten. -
AD MISDAADMETER
AD Misdaadmeter 2016: de ranglijst en alle cijfers
Hoe scoort uw gemeente? Bekijk hieronder op de interactieve kaart de gegevens in uw gemeente over diverse delicten. Ook vindt u hier de ranglijst met (on)veilige gemeenten in Nederland. Voor alle details op plaatsniveau kunt u uitvoerig zoeken in onze database.
-
Koken & eten
In deze kibbeling van Albert Heijn zit geen flinter vis (wel rijst en mais)
Het aanbod aan visvervangers op de markt is nog klein. Er is zalm van soja en visvrije tonijn, maar vergeleken bij vleesvervangers blijft het aanbod nog ver achter. Albert Heijn maakt vandaag bekend kibbeling te gaan verkopen zonder vis. -
VIDEO
Ruinerwoldse vader te ziek voor strafzaak; jongste kinderen zien hem niet als ‘Messias’
De vader die met zes van zijn kinderen jarenlang afgezonderd leefde op een boerderij in Ruinerwold, wordt definitief niet vervolgd. Volgens de rechtbank is hij te ziek om zijn strafproces te kunnen volgen. Zijn vijf jongste kinderen vangen hem op: ‘Wij zien onze vader niet als Messias’, schrijven ze in een verklaring. -
Minder woninginbraken maar meer vernielingen
Opnieuw is het aantal 'high impact crimes' gedaald in Westland en Midden-Delfland. In tien jaar tijd zijn er niet zo weinig inbraken, straatroven of overvallen geweest. En de bandenprikker: die zien we terug in de AD-misdaadmeter.