Volledig scherm
© Thinkstock

Inbrekers hadden het al eerder voorzien op vogels

Een echtpaar uit Diessen wordt verdacht van betrokkenheid bij de dood van een inbreker die het had voorzien op hun dure Japanse nachtegalen. Volgens de buren van van het stel betrapte zij twee maanden geleden ook al inbrekers in de tuin. In de buurt kregen minstens vijf bewoners te maken met inbrekers die aasden op kostbare vogels.

 
Piet is een rustig mens, maar van zijn nachtegalen moet je afblijven
Peter Vosters van vogelvereniging Zang en Kleur

Dat meldt het AD. Maandagnacht schrikken Piet L. en Nicole B. wakker van het felle licht van de halogeenlamp die reageert op bewegingen in de ommuurde achtertuin van hun woning. De buren hoorden gevloek en geschreeuw uit de tuin vandaan komen. Piet en Nicole zijn in een worsteling beland met een indringer. Buurvrouw Lea Bont hoort dat de indringer niet alleen is. 'Terwijl de ene man lag te kermen, riep een andere tegen hem in een taal die klonk als Oost-Europees.'

Nicole B. alarmeerde vervolgens de politie die het tweetal aantrof bij de gewonde indringer. Hij lag buiten westen op de terrastegels. Hulpverleners reanimeerden de man en brachten hem naar het ziekenhuis, waar hij vlak na aankomst overleed. Piet L. en Nicole B. werden aan hun verwondingen behandeld en daarna verhoord. 'Ze worden verdacht van betrokkenheid bij de dood van de inbreker,' aldus de politie.

Halogeenlamp
Volgens de buren betrapte Piet twee maanden geleden ook al inbrekers in de tuin. 'Hij heeft ze toen weggejaagd vanuit zijn slaapkamerraam. De volgende dag vroeg en kreeg hij van ons toestemming voor het aanbrengen van metalen pinnen op de afscheiding tussen onze tuinen en voor het bevestigen van een halogeenlamp,' aldus Lea Bont.

Volgens omwonenden kregen 'minstens' vijf buurtbewoners met volières het afgelopen half jaar inbrekers op bezoek. 'Vaak mislukte de eerste keer en gingen ze er de tweede keer vandoor met de zangvogels,' weet één van hen. Volgens deze buurtbewoner kwamen de inbrekers met dat doel ook terug bij Piet L.

De twee kinderloze vogelliefhebbers hielden Japanse nachtegalen, weet Peter Vosters van vogelvereniging Zang en Kleur uit Reusel, waarbij L. is aangesloten. 'Die nachtegalen kosten gemakkelijk 200 euro per stuk. Ik ken Piet als een heel rustig mens, maar van zijn vogels moeten ze afblijven.'