De politie heeft een foto gedeeld van een bombrief
Volledig scherm
De politie heeft een foto gedeeld van een bombrief © Politie

Incassobureau: Bedrijven die bombrieven kregen zijn allemaal geen klanten van ons

De bedrijven die de afgelopen twee weken bom- en dreigbrieven kregen zijn allemaal géén klant van het Centraal Invorderings Bureau (CIB). Het CIB wordt op alle brieven misbruikt als afzender.

Directeur Niels de Peuter laat nu, na overleg met de politie, weten dat de bedrijven die bom- en dreigbrieven ontvingen, niet in hun klantenbestand staan. ,,We willen dit vooral laten weten aan onze échte klanten, om die gerust te stellen dat er waarschijnlijk geen bombrieven naar hen onderweg zijn,” zegt De Peuter. ,,Want het lijkt er dus niet op dat iemand ons klantenbestand afloopt.”

De politie liet al steeds weten dat het CIB niks met de bombrieven - vermoedelijk afkomstig van een afperser - te maken heeft. De vraag waarom het CIB dan steeds als afzender wordt gebruikt, bleef en blijft onbeantwoord. Omdat de getroffen bedrijven geen klant van het CIB zijn, lijkt de naam van het Rotterdamse incassobedrijf net zo willekeurig te zijn gekozen als in 2013, toen het CIB werd misbruikt in phishingmails.

De afgelopen twee weken werden enkele hotels, een makelaarskantoor, enkele tankstations en een bank bestookt met zes bom- en tien dreigbrieven. De explosieven in de bombrieven gingen nergens af. De politie zoekt met man en macht naar de dader.

Bij hotel Okura in de Ferdinand Bolstraat werd ook een bombrief is bezorgd.
Volledig scherm
Bij hotel Okura in de Ferdinand Bolstraat werd ook een bombrief is bezorgd. © ANP