IND gaat ‘kansloze’ Moldaviërs die asiel zoeken harder aanpakken
Immigratiedienst IND gaat extra maatregelen nemen om de instroom van ‘kansloze’ Moldaviërs op zoek naar asiel in te dammen. Voor de tweede keer in een week arriveerde gisteren een touringcar vol mensen uit het verre Oost-Europese land bij asielzoekerscentrum Ter Apel.
Delen per e-mail
Ongeveer 65 mensen zaten in de touringcar. De bus parkeerde zo’n 500 meter van het Groningse asielzoekerscentrum, waar alle nieuwkomers zich moeten melden. Tientallen passagiers stapten uit om het laatste stukje lopend te overbruggen. Alle inzittenden hebben asiel aangevraagd. Onder de groep Moldaviërs waren veel kinderen.
Hun asielaanvraag is schier kansloos. ,,Asielaanvragen van mensen uit dat land worden zo goed als nooit gehonoreerd’’, zegt woordvoerster Annemiek Bots van Vluchtelingenwerk.
Het is de tweede keer in een week tijd dat er een bus Moldaviërs op zoek naar asiel ons land binnenrijdt. Net als bij de eerste bus, waarin twintig Moldaviërs zaten, werd ook de chauffeur van deze tweede bus opgepakt voor mensensmokkel. Enkele dagen dáárvoor werden ongeveer tien Moldaviërs, onder wie vijf kinderen, ontdekt toen ze bij de grens vlakbij Ter Apel liepen. Ook zij hebben asiel aangevraagd.
Het Openbaar Ministerie en de Koninklijke Marechaussee onderzoeken de smokkel. De Moldaviërs hadden geen paspoort of ander identiteitsbewijs bij zich, waarmee ze konden aantonen dat ze in Nederland mochten zijn. Sinds een paar jaar hebben mensen uit Moldavië geen visum meer nodig om Nederland en andere Schengenlanden binnen te komen.
Daardoor is het aantal Moldaviërs dat asiel aanvraagt, hard gestegen. In 2014 deden vijf mensen uit het land een eerste asielverzoek, in 2015 waren het er tien en in 2016 vijftien. In 2017 vroegen ineens 340 Moldaviërs asiel aan en vorig jaar waren het er 830. In de eerste negen maanden van dit jaar kwamen al 635 mensen uit Moldavië hier aan. Daarmee koerst 2019 aan op een verdere stijging.
Moldaviërs hebben echter amper kans om hier te mogen blijven. Waarom ze het toch massaal proberen, weet Annemiek Bots niet. ,,Kennelijk doet daar een of ander verhaal de ronde over Nederland, of zijn smokkelaars heel erg actief.”
Rondreizen
Volgens de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) leert de ervaring inmiddels dat de Moldaviërs vaak ‘rondreizen’ door West-Europa, op zoek naar geluk. Het overgrote deel blijkt in andere EU-landen al eerder zonder succes asiel te hebben gevraagd, met name in Frankrijk en Duitsland.
De kansloze Moldaviërs houden plekken bezet van mensen die terecht om asiel vragen. De vele tientallen aanvragen van de laatste dagen beginnen dan ook problematisch te worden. Eerder is al besloten deze groep met voorrang te behandelen en geen financiële ondersteuning meer te geven bij terugkeer. Voorheen kregen kansloze asielzoekers bij hun terugreis nog wat geld mee. Dat gebeurt niet meer bij Moldaviërs, om te voorkomen dat ze alleen daarvoor al naar Nederland reizen.
De IND gaat echter meer maatregelen nemen om de nog steeds groeiende stroom Moldaviërs tegen te houden. Gedacht moet worden aan het versoberen en beperken van opvangvoorzieningen, het gericht toepassen van de mogelijkheid om vreemdelingen vast te zetten en het aanpakken van smokkelaars die de mensen naar Nederland brengen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Duurzame opties voor in je kledingkast: kies de juiste stof, laat kleding vermaken en ruil in
De voorjaarscollectie prijkt weer in de (online) etalages. Waar begin je als je geen wegwerpkleding wilt kopen en op zoek bent naar duurzamere alternatieven? We zetten enkele tips op een rij. -
PREMIUMinterview
Ambassadeur verklaart vaccinatiewonder in Israël: ‘Wij geven Pfizer big data over mensen’
De Israëlische vaccinatieaanpak is een geweldige proeftuin voor de rest van de wereld, stelt ambassadeur Naor Gilon. Zo kan Nederland volgens hem een voorbeeld nemen aan Israëls ‘groene paspoort’, dat gevaccineerde burgers privileges geeft. ,,Linksom of rechtsom, burgers zullen altijd een prijs betalen.’’ -
PREMIUM
En toen kreeg de viroloog zelf corona
Viroloog en OMT-lid Menno de Jong (58) kreeg zo’n ernstige covid dat hij thuis extra zuurstof nodig had. De wetenschapper was ineens patiënt. ‘Ik ben er nog nieuwsgieriger door geworden.’ -
PREMIUM
Hoe evangelist miljoenen Nederlanders waarschuwt voor coronavaccin: ‘Het is een complot uit de hel’
Neem het niet, zegt evangelist Jaap Dieleman uit Zeewolde over het coronavaccin. Het is een ‘opmaat naar het teken van het beest’. Hij verkondigt deze onheilspellende boodschap in een gratis magazine, dat in het hele land op de deurmat ploft. Hij krijgt bijval, maar ook scherpe kritiek uit christelijk Nederland. Wie is deze man die de vaccinatie een ‘complot uit de hel’ noemt? -
PREMIUMamsterdam
Ongeloof bij brandweer die baby uit container redde: ‘Het was onvoorstelbaar’
De pasgeboren baby die twee weken geleden in een ondergrondse vuilcontainer in Amsterdam was achtergelaten, is gered door de brandweermannen van kazerne Anton in Amsterdam-Zuidoost. Het heeft grote impact op hen.
-
PREMIUM
Waarom vriendschappen verwateren na één jaar corona: ‘Wat te veel inspanning kost, overleeft niet’
Een jaar corona drukt op onze sociale relaties. Contact houden met vrienden voelt lastiger dan ooit, want na een jaar teren op videocalls, appjes en wandelafspraken, slaat de vermoeidheid en verslagenheid toe. Twee psychologen lichten toe waar die sociale vermoeidheid vandaan komt en of we daar na corona nog vanaf komen. ,,We concentreren onze energie nu op de vriendschappen die ons het meeste opleveren.” -
Celstraffen van 4 tot 9 jaar na verscherpte wet over verkrachting
De aangescherpte wetgeving voor onvrijwillige seks en verkrachting leidt tot celstraffen van vier tot negen jaar. Dat staat in een wetsvoorstel dat justitieminister Ferd Grapperhaus voorbereidt en maandag in consultatie gaat, zodat deskundigen erop kunnen reageren. Ook seksuele intimidatie, op straat of op internet, wordt strafbaar. En daarvoor kan de politierechter straks een straf opleggen van maximaal drie maanden. -
Babygeur; waarom is die zo verslavend lekker?
Niets ter wereld ruikt lekkerder dan ‘baby’. En jouw eigen baby ruikt natuurlijk het allerlekkerste. Geen duur parfum kan daar tegenop. En dat brengt ons bij de vraag: waarom vinden moeders hun eigen kind het lekkerst ruiken van de hele wereld?