Volledig scherm
De 21-jarige Noortje van Lith uit Roosendaal schreef een persoonlijke brief aan premier Rutte © ANP/Privéfoto/Beeldbewerking AD

Indrukwekkende brief van Noortje aan premier Rutte

De 21-jarige Noortje van Lith uit Roosendaal heeft op Facebook een brief voor minister-president Mark Rutte gezet. De brief is gericht tegen het aangekondigde wetsvoorstel dat werkgevers mensen met een beperking onder het minimumloon mogen gaan betalen.

Noortje heeft al veel steunbetuigingen gehad. De brief is al veel gedeeld op Facebook en nog veel vaker 'geliked'. Verschillende politieke partijen als SP, Groen Links en D66 hebben Noortje laten weten achter de brief te staan.

De minister-president heeft nog geen antwoord gegeven. 

Gelijke behandeling

Noortje  is 21 jaar oud en rolstoelafhankelijk. Ze loopt op het moment stage bij de politie, die volgens Noortje heel tevreden zijn over haar functioneren. In juli hoopt ze te slagen voor de studie Juridische dienstverlening op MBO niveau 4. Daarna wil de Roosendaalse verder studeren aan de Juridische Hogeschool , maar ze maakt zich vooral zorgen over de gelijke behandeling voor mensen met een beperking. 

In de brief zegt Noortje dat ze zal blijven knokken tot ze haar droombaan heeft gevonden. ,, Ik moet vechten om een goede plek in de maatschappij te krijgen. Door de voorgestelde wet wordt mij het recht op een goed betaalde baan en  goed pensioen ontnomen."

In het wetsvoorstel staat dat werknemers met beperking die straks een baan vinden loon naar productie gaan krijgen. Hoe hoog de productie en het bijgehorende loon is, wordt onafhankelijk vastgesteld. Als het loon onder het minimumloon komt, kan de gemeente dat aanvullen tot het minimumloon. Volgens het wetsvoorstel weet de gemeente meteen wie recht heeft op een aanvullende uitkering. 

Pensioenpremie wordt straks niet meer voor de gehandicapte werknemers betaald, omdat zij onder het minimumloon worden betaald. De werknemers krijgen later dus geen pensioen. Zij bouwen ook minder aanspraak op voor de werkloosheidsuitkering en de arbeidsongeschiktheidsuitkering.

Petitie

De petitie tegen het wetsvoorstel is intussen al meer dan 14.000 keer ondertekend.  Mensen die de petitie ondertekenen zijn net als Noortje tegen ongelijkwaardigheid en willen voorkomen dat de wet werkelijkheid wordt.

Cabaretier Pieter Derks uitte zijn kritiek op het wetsvoorstel in een veel gedeelde column op de radio. Bekijk de column hieronder.

Volledig scherm
Noortje van Lith © Noortje van Lith
Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement