Volledig scherm
PREMIUM
Politie op het azc in Weert. © ANP

‘Ineens stond er iemand met een mes te zwaaien’

geweld in azc'sDe medewerkers van het azc zijn echt wel wat gewend. Maar dat hun auto’s worden bekrast, bewoners ‘ik maak je af’ roepen of met messen zwaaien, dat gaat te ver. ,,Er zitten hier steeds meer mensen die hier niet horen.’’

Ze zien het vaak al aankomen, het personeel van de Nederlandse asielzoekerscentra. Wanneer een nieuwe groep aankomt op het azc: alleenreizende mannen, uit landen zoals Algerije en Marokko, soms al dronken of onder invloed van drugs. ,,Dan zeggen we tegen elkaar: o jee, daar komen er weer een paar.’’ En weten ze dat ze de handen vol zullen hebben de komende tijd.

  1. Passagier wil meer beelden van tramaanslag zien, OM zegt dat er niet meer beelden van hem zijn

    Passagier wil meer beelden van tramaan­slag zien, OM zegt dat er niet meer beelden van hem zijn

    Een van de inzittenden van de Utrechtse tram waarin vorig jaar een aanslag werd gepleegd, eist inzage in meer camerabeelden van het moment van de aanslag. Hij is ervan overtuigd dat Gökmen Tanis ook op hem heeft geschoten en wil de beelden daarvan zien. Volgens het Openbaar Ministerie zijn alle beelden met de passagier al bekeken en is daarop niet te zien dat Tanis op hem schiet. Toch gaan OM en de passagier nog een keer in overleg, zo was de uitkomst van een kort geding vanmiddag.