Rechter A.C. Loman neemt samen met Ineke van Amersfoort (R) een kijkje bij het groene huis aan de Pluto in Den Helder.
Volledig scherm
Rechter A.C. Loman neemt samen met Ineke van Amersfoort (R) een kijkje bij het groene huis aan de Pluto in Den Helder. © ANP

Ineke (82) moet haar appeltjesgroene huis overschilderen na ophef: ‘Ik ga in beroep!’

De gemeente Den Helder mag een bejaarde inwoonster verplichten om haar appeltjesgroene woning een andere, gematigder kleur te geven. De rechtbank in Amsterdam stelde haar in een kort geding in het ongelijk. ,,Ik moet van de rechter meteen beginnen met overschilderen, maar denkt u nou werkelijk dat ik dat ga doen? Nee, natuurlijk niet!”

De 82-jarige Ineke van Amersfoort liet het huis in 2017 helgroen schilderen, maar overtrad volgens de gemeente daarmee het welstandsbeleid. Den Helder eiste dat ze het huis binnen een jaar een passender kleur zou geven. Dat weigerde ze en ze spande een rechtszaak aan.

‘Belachelijk!’

De rechter stelt dat in de Welstandsnota van de gemeente duidelijk staat dat de huizen in de betreffende wijk niet felgekleurd mogen zijn. Tijdens een bezoek aan het huis vond de rechter de kleur ook te veel afwijken van de woningen in de rest van de wijk.

Dat de gemeente de vrouw in 2008 wel toestemming gaf het huis groen te schilderen, maakt volgens de rechter niet uit omdat het toen om een minder felle tint ging. ,,Ik vind het allemaal maar belachelijk”, briest Van Amersfoort. 

De bejaarde vrouw is erg teleurgesteld in de uitspraak, maar is (nog) niet van plan de schilder te bellen. ,,Er zijn genoeg huizen in mijn straat die een felle kleur hebben. Daar lees je niets over in de rechtbankstukken. Schandalig dat ik nu zo hard word aangepakt. Ik denk er niet aan om het een andere kleur te geven, zeker niet als het regent!”

Principekwestie

Voor Van Amersfoort is de hele rel rondom het huis ‘een principekwestie‘ geworden. ,,Er gebeuren zoveel dingen in Nederland die onrechtmatig zijn. Ik laat dit niet zomaar over mijn kant gaan.” De vrouw heeft zes weken de tijd om bij de Raad van State hoger beroep aan te tekenen.

Het groene huis aan de Pluto in Den Helder. Eigenaresse Ineke van Amersfoort (82) heeft al negen jaar een conflict met buurtbewoners over de kleur van haar woning.
Volledig scherm
Het groene huis aan de Pluto in Den Helder. Eigenaresse Ineke van Amersfoort (82) heeft al negen jaar een conflict met buurtbewoners over de kleur van haar woning. © ANP

In januari spraken wij Ineke over haar huis. Bekijk hieronder de video.