Protest van Oeigoeren op de Dam in Amsterdam. Ze demonstreren tegen het feit dat het voor de moslimminderheid in het westen van China bijna onmogelijk is om hun godsdienst en cultuur uit te dragen.
Volledig scherm
PREMIUM
Protest van Oeigoeren op de Dam in Amsterdam. Ze demonstreren tegen het feit dat het voor de moslimminderheid in het westen van China bijna onmogelijk is om hun godsdienst en cultuur uit te dragen. © Hollandse Hoogte / Ramon van Flymen

Informant worden? 'Als je weigert, kun je je familie als dood beschouwen’

China heeft een lange arm als het gaat om het in het in toom houden van Oeigoeren. Soms haalt die arm dreigend uit naar de ruim een miljoen Oeigoeren die inmiddels buiten China leven, ook naar degenen die in Nederland verblijven.

Tot in Nederland wordt dat gevoeld, blijkt uit een vandaag gepubliceerd rapport van mensenrechtenorganisatie Amnesty International. Oeigoerse vluchtelingen hier vertellen te worden gevolgd, afgeluisterd, geïntimideerd en soms regelrecht bedreigd. Niet zelden wordt de behandeling van achtergebleven familieleden in Xinjiang ingezet als drukmiddel.