Ingrijpend besluit OM: alleen zwaarste verdachten worden opgepakt

videoVanwege de coronacrisis pakt de politie verdachten van lichte strafbare feiten tijdelijk niet meer op. Arrestaties op heterdaad gaan gewoon door, net als in zaken waarbij sprake is van geweld, kwetsbare slachtoffers en zeden.

Justitie hoopt hiermee de verlaagde capaciteit in de strafrechtketen minder te belasten. Sinds dinsdag behandelen rechtbanken alleen nog urgente zaken. Ook wil justitie met de ingrijpende maatregel ‘de risico’s op verspreiding van het virus en in het bijzonder de kans op een uitbraak in de penitentiaire inrichtingen’ beperken.

De politie benadrukt dat aanhoudingen op heterdaad wél doorgaan. ,,De veiligheid op straat en het naleven van de waarden van de rechtstaat zijn voor de politie belangrijke uitgangspunten in ons handelen. Ook in geval van verward gedrag dat wijst op gevaar voor de veiligheid van de persoon zelf of anderen, grijpen we in.”

Buiten heterdaad is de politie op dit moment terughoudend met het arresteren en voorgeleiden van verdachten. Een kruimeldief zal niet snel worden voorgeleid, een geweldpleger wel.

Niet op bezoek

Justitie heeft meer maatregelen moeten nemen in verband met het coronavirus. Zo is sinds dit weekend bezoek aan gevangenissen niet meer mogelijk. Gedetineerden mogen wel vaker bellen of Skypen om contact te houden. In het kader van de rechtsgang mogen advocaten hun cliënten nog wel bezoeken.

Ook worden sinds vandaag geen werkstraffen meer uitgevoerd. ,,We merkten dat het op een verantwoorde en veilige manier uitvoeren van de werkstraffen onder druk kwam te staan omdat (fysiek) contact niet te vermijden is en het werken in groepen daar nu eenmaal bij hoort”, aldus directeur Johan Bac van Reclassering Nederland. ,,Bovendien zagen we dat steeds meer externe werkstrafprojecten sluiten, waardoor de druk toeneemt op de uitvoering.”

MH17

Rechtbanken zijn sinds vandaag vrijwel gesloten. Alleen urgente zaken gaan door, die bijvoorbeeld gaan over de hechtenis van verdachten, faillissementen, uithuisplaatsingen of ondertoezichtstellingen. Bij geen van de rechtszaken mag publiek aanwezig zijn. Ook het MH17-proces zal op 23 maart verder gaan zonder publiek of pers. Belangstellenden kunnen de zaak via een livestream volgen.

Aangifte doen is voor burgers nog wel mogelijk. De politie vraagt wel om op politiebureaus de aanwijzingen van de RIVM in acht te nemen. Handen schudden is er niet bij en mensen moeten gepaste afstand houden. Het doen van online aangifte heeft de voorkeur.

Politieagenten verrichten een aanhouding
Volledig scherm
Politieagenten verrichten een aanhouding © ANP XTRA
 1. Aantal coronapatiënten op ic met 24 gestegen, maatregelen ‘langer nodig’

  Aantal coronapa­tiën­ten op ic met 24 gestegen, maatrege­len ‘langer nodig’

  De groei van het aantal bezette IC-bedden gaat langzamer dan verwacht. Daarmee wordt het waarschijnlijker dat er op de piek van het aantal coronapatiënten in Nederland voldoende IC-bedden beschikbaar zijn. Consequentie van een rustigere stijging is ook dat het langer duurt voordat het virus onder controle is en dat maatregelen langer van kracht moeten zijn om een nieuwe piek te voorkomen. Dat zegt Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.
 2. Privacybaas Aleid Wolfsen: ‘Het is levensgevaarlijk wat er gebeurt’
  PREMIUM
  Interview

  Privacy­baas Aleid Wolfsen: ‘Het is levensge­vaar­lijk wat er gebeurt’

  Over de hele wereld nemen overheden vergaande maatregelen om corona onder de duim te krijgen. Daarbij wordt de inzet van digitale middelen als drones, camera’s, gezondheidsapps en telecomdata niet geschuwd. Ook in Nederland. Privacybaas Aleid Wolfsen van de Autoriteit Persoonsgegevens houdt het scherp in de gaten. ,,Fantastisch aan de ene kant wat technologie ons brengt, maar aan de andere kant is het levensgevaarlijk dat wat er gebeurt.”