Volledig scherm
Hoofdkantoor van de AIVD © ANP

Inlichtingendiensten bewaren gegevens die vernietigd moeten worden

De inlichtingendiensten AIVD en MIVD bewaren structureel gegevens die ze eigenlijk zouden moeten vernietigen. Dat schrijft de Commissie Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD) in een vandaag verschenen rapport.

De CTIVD nam alle hacks onder de loep die de diensten tussen 1 januari 2015 en 17 maart 2016 uitvoerden. Doorgaans gaan de AIVD en de MIVD 'weloverwogen te werk', concludeert de commissie. Maar de CTIVD somt ook de manieren op waarop de inlichtingendiensten in strijd met de regels handelen.

Bewaartermijn

Een daarvan is het niet-wissen van gegevens, hoewel dit volgens de regels wel zou moeten. Daarnaast hanteren de diensten nog steeds geen bewaartermijnen voor gegevens die nog moeten worden geëvalueerd. Hierover werden eerder wel toezeggingen gedaan aan de Tweede Kamer. ,,Hiermee handelen de diensten onrechtmatig'', concludeert de commissie.

De twee inlichtingendiensten mogen wettelijk gezien hacken. Volgens het rapport van de CTIVD heeft dit dan ook geleid tot 'resultaten in het belang van nationale veiligheid', die de diensten niet op een andere manier hadden kunnen behalen.

De AIVD heeft daarnaast een aantal keer operaties uitgebreid zonder daar opnieuw toestemming voor te vragen. ,,Een voorbeeld daarvan was een operatie waarbij op een toestemming voor het hacken van een laptop een daarvan losstaand internetaccount van hetzelfde target werd bijgeschreven'', schrijft de commissie. Vaak werd na afloop door de minister wel toestemming gegeven voor de uitbreiding, maar dat gebeurde pas nadat de diensten al in hun doelwit waren binnengedrongen.

  1. Nieuws over coronavirus en lerarenstaking in de Ochtend Show to go

    Nieuws over coronavi­rus en lerarensta­king in de Ochtend Show to go

    Het is de week van de lerarenstakingen. Komende donderdag en vrijdag leggen leraren door heel het land het werk neer, om te staken voor beter loon en een betere cao. Kim van Strien, zelf lerares Frans op een middelbare school en hoofdbestuurder van de Algemene Onderwijsbond, vindt ook dat er iets moet veranderen. Ze is daarom te gast in de Ochtend Show om te praten over het aanhoudende probleem waar veel leraren mee te maken hebben.
  2. Passagier wil meer beelden van tramaanslag zien, OM zegt dat er niet meer beelden van hem zijn

    Passagier wil meer beelden van tramaan­slag zien, OM zegt dat er niet meer beelden van hem zijn

    Een van de inzittenden van de Utrechtse tram waarin vorig jaar een aanslag werd gepleegd, eist inzage in meer camerabeelden van het moment van de aanslag. Hij is ervan overtuigd dat Gökmen Tanis ook op hem heeft geschoten en wil de beelden daarvan zien. Volgens het Openbaar Ministerie zijn alle beelden met de passagier al bekeken en is daarop niet te zien dat Tanis op hem schiet. Toch gaan OM en de passagier nog een keer in overleg, zo was de uitkomst van een kort geding vanmiddag.