Volledig scherm
© Shutterstock

Inmiddels 20 coronaspugers voor rechter gesleept, gemiddelde straf 56 dagen cel

Coronaspugers, - hoesters en dreigers krijgen gemiddeld 56 dagen cel, waarvan soms een deel voorwaardelijk. Dat meldt de rechtspraak zelf. Inmiddels zijn er twintig die zich schuldig hebben gemaakt aan deze ‘nieuwe vorm van misdaad’ voor de rechter gesleept. 

In dertien zaken deelde de rechter via het supersnelrecht al straffen uit. Verdachten kregen gevangenisstraffen opgelegd variërend van 3 weken tot een half jaar: de gemiddelde opgelegde straf was 56 dagen, al dan niet gedeeltelijk voorwaardelijk. Een deel van de coronaspugers blijft tegensputteren: vijf van hen zijn tegen hun straf in hoger beroep gegaan. De meeste veroordeelden moeten meteen aan hun straf beginnen.

Het verschijnsel laat zich overigens net zo moeilijk uitroeien als de ziekte. Een coronaspuger van 40 jaar uit Ede kreeg gisteren nog zes weken cel. De man bespuugde afgelopen zondag in Utrecht twee agenten van dichtbij. Eergisteren werd een 41-jarige man uit Ten Post door de rechter veroordeeld tot een celstraf van tien weken voor het spugen naar agenten, waarvan de helft voorwaardelijk. Een 52-jarige man uit Nieuw-Beerta kreeg, ook eergisteren, voor een soortgelijk vergrijp een celstraf van acht weken opgelegd.

Justitie kondigde enkele weken geleden aan streng op te treden tegen coronaspugers, die zich vooral tegen agenten laten gaan, maar waarvan ook supermarktmedewerkers en buschauffeurs al slachtoffer zijn geworden. Justitie en minister Grapperhaus zijn het er inmiddels over eens dat coronaspugers verplicht een test moeten ondergaan of ze de ziekte echt met zich meedragen. Voor zover bekend is dat nog niet gebleken.

Bekijk hieronder onze video's over het coronavirus:

  1. Noodkreet uit slachterijen: ‘Is het nog wel veilig om te gaan werken?’
    PREMIUM
    coronavirus

    Noodkreet uit slachterij­en: ‘Is het nog wel veilig om te gaan werken?’

    Bedrijven en werknemers in de slachtsector willen dat het kabinet meer maatregelen neemt om een dreigende besmettingsgolf in slachthuizen in te dammen. Vanavond werd bekend dat bij Vion in Groenlo 147 van de 657 werknemers besmet zijn met corona. Personeel in andere slachthuizen twijfelt of het nog wel veilig is om aan het werk te gaan, en vraagt zich af wie zich bekommert om de vaak kwetsbare arbeidsmigranten.