Volledig scherm
Een student aan de TU Eindhoven. Bij veel universiteiten moet nog in kaart gebracht worden om hoeveel personen het gaat. © anp

Inreisverbod benadeelt honderden Nederlandse wetenschappers

De Nederlandse wetenschap gaat de gevolgen van het door Trump opgelegde inreisverbod zeker merken. Zo'n duizend wetenschappers en studenten in Nederland zouden er door worden benadeeld, zo schat de Vereniging van Samenwerkende Universiteiten (VSNU) op verzoek van BNR

Zeker vierhonderd wetenschappers en driehonderd studenten kunnen de Verenigde Staten niet meer in. ,,Maar dat zijn enkel mensen met één nationaliteit'', zegt VNSU-voorzitter Karl Dittrich. ,,Ik vermoed dat het bij elkaar om duizend mensen gaat.'' Met name de technische universiteiten worden getroffen, blijkt uit een rondgang van BNR.

Er blijken wel grote verschillen te zijn tussen universiteiten. Zo gaven de VU in Amsterdam en de Radboud Universiteit in Nijmegen aan op dit moment geen hinder te ondervinden door de maatregel, terwijl de Universiteit Utrecht, de UvA en de Erasmus Universiteit aangeven dat er personeel en studenten met problemen zijn. Bij veel universiteiten moet nog in kaart gebracht worden om welke aantallen het precies gaat.

Quote

Ik vermoed dat het bij elkaar om duizend mensen gaat

Volgens Dittrich heeft het inreisverbod grote gevolgen voor de Nederlandse wetenschap. ,,Hiermee wordt de wetenschappelijke vrijheid van meningsuiting ernstig verstoord", zegt hij. Door het verbod kunnen studenten en professoren bijvoorbeeld niet meer naar Amerika voor een congres of conferentie.

  1. Kritiek op Europese Commissie: ‘Green Deal blijft dweilen met de kraan open’

    Kritiek op Europese Commissie: ‘Green Deal blijft dweilen met de kraan open’

    De zogeheten ‘Green Deal’ van de Europese Commissie gaat milieuorganisaties niet ver genoeg. Greenpeace noemt de plannen die Brussel heeft om de EU te verduurzamen onvoldoende en te vaag. Volgens Milieudefensie houdt de commissie nog te veel taboes in stand. ,,Meer CO2-belasting heffen en intussen doorgaan met het uitdelen van tientallen miljarden subsidies voor olie, gas en kolen is dweilen met de kraan wagenwijd open’’, meent directeur Donald Pols.