Volledig scherm
Bergingsbedrijf, archieffoto © ANP, bewerking: ADR

Inspecteurs sneller in actie om files te beperken

Weginspecteurs van Rijkswaterstaat zullen bergingsbedrijven bij een ongeluk sneller te hulp schieten, zodat hinderlijke files beperkt blijven. Alle inspecteurs mogen straks zelfs met gillende sirenes en blauw zwaailicht naar een incident. Bergers kunnen dan vlug aan de slag. 

Dat zegt verkeersminister Cora van Nieuwenhuizen nadat de bergers eind vorige week in deze krant de noodklok luidden. De branchevereniging hekelt de regel dat een berger bij een pechgeval of ongeluk nu pas aan het werk mag als er een weginspecteur van Rijkswaterstaat aanwezig is. Maar in veel gevallen komt er geen inspecteur of is die te laat.

Quote

Ik wil dat op termijn alle weginspec­teurs met sirene en blauw zwaailicht kunnen rijden

Verkeersminister Cora van Nieuwenhuizen

,,Voor een snellere afhandeling van incidenten op de weg gaan we de weginspecteurs strategisch inzetten, dus op plekken waar de grootste hinder ontstaat als er een incident is", reageert de bewindsvrouw. 

Landelijk zijn op dit moment slechts 55 van de 260 weginspecteurs bevoegd om het blauwe zwaailicht en de sirene te gebruiken, zodat ze langs de file naar een ongeluk kunnen snellen. ,,Ik wil dat op termijn alle weginspecteurs met sirene en blauw zwaailicht kunnen rijden", meldt de minister. Uit onderzoek blijkt dat inspecteurs dan gemiddeld 20 procent sneller ter plaatse zijn.

Veilige doorstroming

Een weginspecteur van Rijkswaterstaat treft maatregelen om na pech of een ongeval het verkeer veilig te laten doorstromen. De bergers stellen dat de onduidelijkheid over de komst van een inspecteur grote gevolgen kan hebben. Een berger staat zonder beveiliging bij een incident en gaat - met alle risico's van dien - dan toch maar aan de slag.

Van Nieuwenhuizen: ,,Ik vind het belangrijk dat de wegen na een ongeval zo snel mogelijk weer worden vrijgemaakt. Auto’s met blikschade of pech die op de weg blijven staan, zorgen voor vertragingen. Een op de vijf files wordt veroorzaakt door een ongeval."

De VVD heeft Kamervragen gesteld over wat de regeringspartij omschrijft als 'bergingsbureaucratie'. Kamerlid Remco Dijkstra wil van de bewindsvrouw weten welke stappen ze kan zetten om procedures en protocollen aan te passen zodat files niet onnodig langer worden.   

Begin dit jaar meldde minister Van Nieuwenhuizen al bij WNL op Zondag dat ze ook meer bergers wil inzetten, die op strategische plekken stand-by moeten staan. Komende maand presenteert de minister meer maatregelen die op korte termijn het aantal files moeten terugdringen.