Volledig scherm
De 22-wekenprik wordt sinds december vergoed. © Shutterstock

Inspectie: anti-vaccinatieactie met blenders is niet verboden

De anti-vaccinatieactie van de bedrijven Miss Natural Lifestyle uit Valkenswaard en Versapers uit Drenthe is toegestaan. De twee bedrijven geven honderd gratis blenders weg aan zwangere vrouwen die zich niet laten vaccineren tegen kinkhoest.

Dat meldt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Die deed onderzoek na een melding van het RIVM. Wel vraagt de instantie om de oproep aan aanstaande moeders aan te passen. ,,De inspectie wil niet dat er onjuiste informatie over vaccinatie en zwangerschap wordt verspreid. Zulke oproepen houden zwangere vrouwen af van het deelnemen aan het rijksvaccinatieprogramma. Zeker als aan zo’n oproep een beloning is gekoppeld.”

IGJ - onderdeel van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport - stelt dat dergelijke oproepen een risico opleveren voor de gezondheid van jonge kinderen maar zegt ook. ,,Het doen van ongefundeerde uitspraken is in Nederland niet verboden. De inspectie kan onmogelijk iets doen tegen allerlei ongefundeerde beweringen op internet over gezondheid, daarvoor is geen wettelijke grondslag.”

Bedrijven onder vuur na winactie

Miss Natural Lifestyle, een onderneming gevestigd in Valkenswaard, kwam vorige maand onder vuur te liggen nadat het een anti-vaccinatiecampagne lanceerde. In samenwerking met Versapers gaf eigenaresse Eva van Zeeland uit Eindhoven honderd blenders weg aan vrouwen die zich niet laten vaccineren tijdens hun zwangerschap. Aanleiding hiervoor was het gratis worden van de 22-wekenprik tegen kinkhoest, in december.

De politiek en artsen keurden de actie af. Zo stelde kinderarts Jan Peter Rake: ,,Jaarlijks heb ik meerdere ernstig zieke kinderen in mijn armen. Na een vaccinatie zouden zij die ziektes nooit hebben. Niet-vaccineren is gevaarlijk. Reclame maken tegen vaccineren met desinformatie is echter verwerpelijk en moet stoppen.”

Staatssecretaris van Volksgezondheid Paul Blokhuis (ChristenUnie) tweette: ,,Praat met je verloskundige/arts als je vaccinatievragen hebt. Zij prikken dit soort fantasieverhalen snel door met echte deskundigheid.” 

Lifestyle

Van Zeeland, de vrouw achter Miss Natural Lifestyle, bleef achter de winactie staan en stelde tegenover deze krant dat ze enkel mensen bewuster wilde maken. Als Miss Natural maakt de Eindhovense Van Zeeland een gratis magazine en online talkshows. Thema’s als zwangerschap en een kinderwens komen hierin voorbij, net als gezonde voeding en lifestyle. Ze heeft op haar site ook een webshop. 

De moeder van drie liet zelf de vaccinaties voor de Mexicaanse griep aan zich voorbij gaan. Sindsdien houdt ze zich bezig met het vaccinatiethema. Van Zeeland heeft onder meer een secretaresseopleiding en is niet medisch geschoold. Ook is ze professioneel buikdanseres en ‘tantrisch vrouwen coach', zo is te lezen op haar LinkedIn-pagina

Volledig scherm
Screenshot uit de video waarmee Miss Natural Lifestyle de actie lanceert. © Miss Natural Lifestyle YouTube.