arduin
Volledig scherm
arduin © Ruben Oreel

Inspectie sluit per direct instelling voor verstandelijk gehandicapten

Zorgorganisatie Arduin moet per direct het behandelcentrum in het Zeeuwse Aagtekerke sluiten. Dat bevel geeft de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd. Ze vindt dat er 'geen goede en veilige zorg wordt geboden'. Binnen zeven dagen moeten de 14 cliënten met een verstandelijke beperking worden overgeplaatst. Ook mogen er geen nieuwe cliënten bij komen.

Dat heeft de inspectie vanochtend bekend gemaakt. Tijdens haar bezoek op 11 en 12 september heeft ze 'ernstige tekortkomingen vastgesteld in de wijze waarop Arduin deze zorg verleent'. Ook rammelt de organisatie ervan. De gebreken zijn zo ernstig dat de inspectie Arduin beveelt het centrum in Aagtekerke per direct te sluiten. Er is zelfs zo'n haast bij dat ze niet de tijd neemt om haar besluit te onderbouwen.

Vrijheidsbeperking

Volgens de inspectie biedt Arduin in het behandelcentrum Aagtekerke geen goede zorg aan cliënten die worden beperkt in hun vrijheid. Als dergelijke vrijheidsbeperkende maatregelen worden opgelegd, wordt dat niet zorgvuldig afgewogen en wordt dat ook niet vastgelegd in het patiëntendossier.

De inspectie trof tijdens haar bezoek een cliënt aan die op 11 september in een extra beveiligde kamer was geplaatst. Maar ook dat besluit was niet vastgelegd in het dossier van de cliënt. 

Ook legt de inspectie een verband naar het overlijden van Mohameddien Salarbux (30). Hij werd op 28 juni dood gevonden in het centrum van Middelburg. 'Mo' liep weg uit het behandelcentrum van Arduin in Aagtekerke en nam waarschijnlijk een overdosis drugs. 

Reactie Arduin

De inspectie heeft Arduin op 13 september op de hoogte gesteld van het bevel. In een reactie daarop heeft Arduin laten weten zich overvallen te voelen. De instelling vindt het jammer dat de inspectie niet met de directeur zorg en de manager inhoudelijke ondersteuning heeft gesproken, aldus Arduin in de reactie aan de inspectie.

Per 1 juli worden geen nieuwe cliënten meer op de locatie Aagtekerke aangenomen, er geldt een opnamestop, aldus Arduin. Arduin stelt dat het bezig is om de aanwezige cliënten over te dragen aan collega-zorginstellingen. Arduin spreekt van zeven cliënten.

In een persbericht noemt Arduin vanochtend 'de krapte op de arbeidsmarkt' als oorzaak voor de problemen. Daardoor is sprake van 'een te geringe personeelsbezetting', aldus de instelling. De stichting schrijft in het persbericht dat ze al maatregelen heeft genomen om meer personeel te werven.

Sluiting verplicht

Arduin is verplicht zich aan het bevel van de inspectie te houden. Doet ze dat niet, dan kan de minister van Volksgezondheid dat afdwingen. Pas als de zorg weer in orde is, kan het zorgcentrum weer open.