Inspectie stelt onderzoek in naar UMC-studie met veertien doden
De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) is een onderzoek gestart naar het Amsterdam UMC. Aanleiding hiervoor is een medische studie onder galwegkankerpatiënten. Bij die studie vielen veertien doden, dat waren er meer dan vooraf verwacht. Het ziekenhuis informeerde patiënten daar pas over nadat deze krant vragen stelde.
Delen per e-mail
Inmiddels heeft de IGJ twee inspectiebezoeken gebracht aan het Amsterdamse ziekenhuis. Daarbij zijn ook documenten opgevraagd. ,,Naar aanleiding van die bezoeken wordt momenteel een rapport geschreven.”
Anders dan gebruikelijk maakt de inspectie deze rapporten openbaar. De verwachting is dat dat in januari gebeurt. Aanleiding voor de openbaarmaking is de ‘maatschappelijke onrust die dit incident heeft veroorzaakt’, meldt een woordvoerder van de IGJ. De inspectie kan diverse maatregelen nemen, variërend van het doen van aanbevelingen tot aangifte bij het Openbaar Ministerie.
Drainage
In de UMC-studie onder galwegkankerpatiënten, die in 2013 begon, werden twee methoden om vanuit de lever vocht af te voeren met elkaar vergeleken. Bij de helft van de patiënten werd via de keel een buisje ingebracht, bij de andere helft via de huid. Doel was te bepalen welke methode beter was. Verwachting was dat de tweede methode minder complicaties op zou leveren.
Van de 27 patiënten die via de eerste methode werden geholpen, overleden er drie. Van de 27 patiënten die via de huid gedraineerd werden, overleden er elf. Voor dat verschil bestond geen duidelijke verklaring. In oktober 2016 werd het onderzoek daarom stopgezet.
Het AMC deelde dat lange tijd niet met patiënten of de buitenwereld. Het stopzetten van de studie kwam pas naar buiten na onderzoek van deze krant.
Fouten
De inschatting van het ziekenhuis was dat veel deelnemers inmiddels al zouden zijn overleden - galwegkanker is een erg dodelijke ziekte. Het informeren van nabestaanden zou bezwaarlijk zijn, omdat het hen herinnerde aan een nare tijd.
Eerder oordeelde de CCMO, de organisatie die toezicht houdt op medisch-wetenschappelijk onderzoek, al dat dit een verkeerde inschatting was. Het was niet het enige kritiekpunt op de gang van zaken in het Amsterdamse ziekenhuis. Zo duurde het bijna een jaar voordat een interne veiligheidscommissie aan de slag kon. De veiligheid van proefpersonen was hierdoor mogelijk in geding.
In juli kwam het AMC ook vervelend in het nieuws met een medische studie. Toen werd bekend dat een onverwacht hoog aantal baby’s isoverleden van wie de moeder tijdens de zwangerschap had meegedaan aan een onderzoek naar een medicijn tegen groeiachterstanden bij de baby. Ook die studie werd stopgezet.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Ruim 8500 nieuwe besmettingen, instroom in ziekenhuizen opnieuw hoog
Er zijn vandaag door het RIVM 8530 nieuwe besmettingen met het coronavirus vastgesteld. Het aantal besmettingen is daarmee ongeveer 20 procent hoger dan twee weken geleden. In de ziekenhuizen blijft de instroom hoog. -
PREMIUM
Marc (61) zit al jaren doorbetaald thuis: ‘Dat lijkt aardig, maar dat is het niet’
Marc Goud (61) zit al vijf jaar thuis, maar krijgt gewoon doorbetaald door de gemeente Rotterdam. Hij baalt van zijn situatie. ,,Een vrij leventje waarbij niemand zich met mij bemoeit met elke maand 1800 euro op zak lijkt aardig, maar dat is het niet.’’ -
eigen tuin eerst
‘We zijn gewend aan tuinverlichting, maar mogen buren ook van de sterrenhemel genieten?’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. Deze week over mollenverdrijvers en andere tuintechnologie. -
PREMIUMVIDEO
Gemma (58) woest na valse uitnodiging voor coronaprik: ‘Pure oplichterij en met welk doel?’
Blijdschap over de langverwachte uitnodiging voor het coronavaccin sloeg snel om in woede. Gemma Biesheuvel uit Gorinchem kreeg een sms-bericht dat ze kon worden geprikt. Maar niet van de GGD Zuid-Holland Zuid of haar huisarts, oplichters maakten haar blij met een dode mus. ,,Ik ben hartstikke kwaad. Wie doet nu zoiets?’’ -
Albanese verdachten van ‘bloedwraak’ die Duitsland schokte aangehouden in Nederland
Op verzoek van de Duitse autoriteiten heeft de Nederlandse politie twee Albanezen aangehouden die worden verdacht van een schokkende moord bij een basisschool. De ene verdachte (34) zou de schoten hebben gelost, de andere (30) zou geholpen hebben bij de voorbereidingen. Het motief zou ‘bloedwraak’ geweest zijn.
-
Garantie op smartphones en tv's: zo zit het
Verkopers zijn niet altijd even happig om je de garantie te bieden waar je volgens de wet recht op hebt, dus we zetten de belangrijkste punten om te onthouden op een rij. -
Géén late 1 aprilgrap: Hema komt met tompoucebier
Wie van tompoucen houdt en ook niet vies is van een biertje op zijn tijd, kan mogelijk zijn hart ophalen bij Hema. Vanaf vandaag liggen er namelijk heuse blikjes ‘tompoucebier’ in de schappen van de winkelketen. Géén 1 aprilgrap, verzekert het bedrijf. -
5
Reacties op de versoepelingen: ‘Ik wil ook het terras weer bezoeken, maar ik ga écht nog niet’
Lezers van onze krant en site kunnen zelf een ingezonden brief sturen via brieven@ad.nl. Hieronder een selectie van de lezersbrieven die donderdag 22 april in de krant verschenen over onder meer de versoepelingen en de aanval op een persfotograaf.