Volledig scherm
Chef-kok Jannis en Claudia Brevet van restaurant Inter Scaldes. Het etablissement is wederom verkozen tot het beste restaurant van Nederland, door de restaurantgids Lekker. Inter Scaldes heeft twee Michelinsterren © ANP

Inter Scaldes stoot Librije van troon in Lekker500

Restaurant Inter Scaldes in Kruiningen, van Jannis Brevet, staat opnieuw bovenaan de Lekker500. De editie 2017 van de restaurantgids geeft de Zeeuwse superchef zijn toppositie van 2015 en 2014 terug vanwege zijn 'onberispelijke keuken'.

Collega Jonnie Boer die vorig jaar met De Librije in Zwolle nummer 1 was, doet een stapje terug. Jacob Jan Boerma van restaurant De Leest in het Gelderse Vaassen staat opnieuw op de derde plaats van de gids.

Een miniem kwaliteitsverschil tussen de drie koplopers, constateerden de samenstellers van de Lekker500 in deze 39e editie. Maar bij Jannis en Claudia Brevet wogen ,,de ambachtelijk volmaakte en overheerlijke gerechten, de foutloze en gedisciplineerde bediening, kortom het totale culinaire gezag'' het zwaarst.

Vijf restaurants verdwenen uit de Top 100, er kwamen er zeven bij. Grootste stijger is Bord'eau in Amsterdam (van 57 naar 31), gevolgd door Het Roode Koper in Ermelo (van 72 naar 52).

Ook Aan de Poel in Amstelveen en De Burgemeester in Linschoten stegen spectaculair (respectievelijk 18 en 13 plaatsen). De Boet in Urk en Dorset in Borne zagen zich geconfronteerd met dalingen van 19 en 13 plaatsen. Hoogste binnenkomer (op 20) is Tribeca in Heeze.

  1. Droomvakantie met vriendje eindigt in nachtmerrie: Nederlandse (24) ontsnapt aan dood bij overval
    PREMIUM

    Droomvakan­tie met vriendje eindigt in nachtmer­rie: Nederland­se (24) ontsnapt aan dood bij overval

    De Antwerpse kleermaker Tommaso Bordoni (29) en zijn Nederlandse vriendin Linsey de Waele (25) zijn aan de dood ontsnapt bij een overval in Zuid-Afrika. Het koppel was met vakantie in het land, toen Tommaso op de avond van Valentijn plots oog in oog stond met twee gewapende kerels in de slaapkamer van hun verblijf. ,,Ik was zeker dat ze me zouden vermoorden”, vertelt de Belg - die sindsdien gekweld wordt door paniekaanvallen - tegen deze nieuwssite.