Internationale klopjacht op zwartspaarders
De FIOD heeft nieuwe gegevens in handen van 3.800 Nederlanders die hun vermogen hebben gestald bij een Zwitserse bank. In het diepste geheim is gisteren een internationale klopjacht gestart om zwartspaarders te ontmaskeren.
Delen per e-mail
Het is een wedloop, maar de opsporing heeft de wind mee
De hoeveelheid Zwitserse bankgegevens is voor de FIOD vergelijkbaar met de vorig jaar uitgelekte Panama Papers. Behalve over de Nederlanders heeft de FIOD informatie over 55.000 spaarders uit het buitenland. De bankgegevens zijn toegespeeld door een geheime tipgever.
Naar aanleiding van deze uitzonderlijke gegevensvangst is gisteren een internationale klopjacht gehouden op zwartspaarders. Dat zijn mensen die hun geld uit het zicht van de fiscus proberen te houden belasting te ontduiken. Vrijwel tegelijkertijd vonden acties plaats in Australië, Duitsland, Groot-Brittannië en Frankrijk.
35 schilderijen
In Nederland doorzocht de FIOD gisteren woningen in Den Haag, Hoofddorp, Zwolle en Venlo. Er is beslag gelegd op onroerend goed en bankrekeningen. Bovendien zijn onder meer 35 schilderijen ter waarde van 1,2 miljoen euro, een dure Mercedes, juwelen, contant geld en zelfs een goudstaaf geconfisqueerd. Twee inwoners uit Den Haag en Hoofddorp zijn aangehouden.
Tot nu toe worden enkele tientallen Nederlanders verdacht van belastingfraude en witwassen. De jacht op naar zwartspaarders gaat de komende tijd door, zegt FIOD-directeur Hans van der Vlist in een interview met deze krant. Om welke Zwitserse bank het gaat, wil hij niet bekendmaken.
Wedloop
Van der Vlist is tevreden over de jacht op de zwartspaarders. ,,Het is een wedloop, maar de opsporing heeft de wind mee." Behalve op de zwartspaarders zelf, jaagt de FIOD ook op zogenoemde facilitators. Dat zijn dienstverleners zoals belastingadviseurs en banken, die helpen gelden weg te sluizen.
De actie in Nederland staat onder leiding van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, dat gespecialiseerd is in fraudezaken. Het is voor het eerst dat Nederland zo intensief met andere landen optrekt om zwartspaarders te ontmaskeren.
Zwartspaarders ontduiken jaarlijks voor honderden miljoenen euro's aan belasting. Ze riskeren een boete of zelfs gevangenisstraf wegens belastingontduiking en witwassen. Via een zogeheten inkeerregeling, waarbij Nederlanders boetevrij hun zwarte vermogen konden melden, is de afgelopen vijf jaar meer dan 6 miljard euro teruggekeerd naar Nederland.
'Het net rond zwartspaarders sluit zich'
Sommige Nederlanders doen er alles aan hun kapitaal buiten het zicht van de fiscus te houden. FIOD-directeur Hans van der Vlist over de jacht om die miljarden euro's terug naar Nederland te halen. ,,We hebben de wind mee."
Directeur Hans van der Vlist spreekt van een uitzonderlijke vangst. Op het kantoor van de FIOD was men verheugd toen een informant een schat aan rekeninggegevens van een bank uit Zwitserland had overhandigd. Verwijzend naar de vorig jaar gelekte documenten van de Panamese bank Mossack Fonseca: ,,Dit is vergelijkbaar met de Panama Papers, maar dan de FIOD-variant."
Behalve gegevens over 3.800 Nederlanders die hun geld hebben gestald op een Zwitserse bank heeft de FIOD informatie over 55.000 spaarders van andere nationaliteiten. De informatie is gedeeld met collega's uit Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië en Australië.
Gisteren vonden vrijwel gelijktijdig in die landen tal van invallen plaats.De Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst is Nederlands specialistische dienst op financieel, fiscaal en economisch gebied. De FIOD mag onder meer afluisteren, observeren, infiltreren en arresteren om financiële fraude op te sporen.
Ontduiken
Een onderdeel van dat werk is de jacht op zwartspaarders, Nederlanders die vermogen uit het zicht van de fiscus houden om belasting te ontduiken of criminele winsten wit te wassen.Die jacht wordt er in een steeds technologischere wereld niet makkelijker op, schetst Van der Vlis.
Geld kan in elektronische valuta als Bitcoins worden gestoken. Met zogeheten debetcards kan in het buitenland geparkeerd vermogen in Nederland worden uitgegeven. ,,Mensen verzinnen steeds ingenieuzere constructies om hun geld weg te sluizen", zegt Van der Vlist. ,,Maar wij zetten ook met succes nieuwe technologie, zoals data-analyse, in. Het is een wedloop."
,,Je kunt zeggen dat de opsporing de wind mee heeft. We hebben een flink aantal grote onderzoeken lopen. Ook deze actie gaat voorlopig door. Volgende week vinden weer acties plaats."
Hoe is het Team Criminele Inlichtingen aan deze tipgever gekomen?
,,Dat team is erop gericht om contacten te hebben binnen de financiële wereld. Deze informatie komt uit ons reguliere netwerk."
Wanneer kwam de informatie binnen?
,,Dat kan ik u niet zeggen."
Kunt u de naam van de Zwitserse bank noemen?
,,Helaas, dat kan ik ook niet doen."
Stuit u wel vaker op zo veel informatie?
,,We krijgen geregeld interessante informatie binnen, maar dit is wel heel veel. Het bijzondere is dat dit een grote internationale actie teweegbrengt. Dat de informatie in deze omvang internationaal wordt gedeeld en Nederland de regie voert over zo veel acties, is de eerste keer."
Hoeveel van de nu in het vizier gekomen 3.800 Nederlanders met een Zwitserse bankrekening zijn daadwerkelijk zwartspaarders?
,,We zitten nog midden in het onderzoek. Omdat er sprake is van een redelijk vermoeden hebben we dat onderzoek kunnen starten. Vervolgens moet je van elk individu kijken of die vermoedens terecht zijn.Het bewijs moet eerst geleverd worden. Maar het ziet er goed uit. Het net rond de zwartspaarders sluit zich."
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
AUTOTEST
Test Dacia Sandero: logisch, praktisch en scherp geprijsd
De Dacia Sandero is misschien wel de slimste nieuwe auto van dit moment: hij biedt meer ruimte en een betere uitrusting voor een lagere aanschafprijs. Bovendien rijdt hij verdienstelijk en is hij voordelig in het gebruik. -
Vulkaanuitbarsting dwarsboomt ophalen onderdelen Nederlands zeilschip
Zeilschip Wylde Swan heeft zijn route moeten wijzigen door de plotselinge en hevige uitbarsting van de vulkaan La Soufièrre, vrijdag op het Caribische eiland Saint Vincent. Het schip met 30 Nederlandse scholieren aan boord zou naar de hoofdstad Kingstown zeilen maar dat is zoals het nu lijkt niet meer mogelijk. -
Toch samen tijdens de lockdown: zo spreek je online af in virtual reality
Nu de lockdown zich nog langer uit lijkt te strekken, beginnen we de sociale uitjes steeds erger te missen. Een uitgelezen moment om in virtual reality te duiken, want met een vr-bril kun je elkaar toch ontmoeten, zonder risico op een coronabesmetting. -
Franse boeren vrezen voor mislukte wijn- en fruitoogst na strenge vorst
Na een reeks nachten met strenge vorst vrezen veel Franse wijnbouwers en fruittelers voor hun oogst. De omvang van de schade wordt momenteel vastgesteld, zei de Franse premier Jean Castex tijdens een bezoek aan getroffen boeren in Colombier-le-Cardinal in de zuidelijke regio Ardèche. -
PREMIUM
Chauffeur Hans vangt vrouw op met dak van zijn vrachtwagen: ‘Hij heeft de dood in de ogen gekeken’
Een Bemmelse chauffeur heeft een zelfdoding en een mogelijk ernstig ongeval voorkomen. Met het dak van zijn vrachtwagen ving hij in Brabant een vrouw op die van een viaduct was gesprongen.
-
PREMIUMKoken & eten
Jij wilt afvallen, maar je partner eet de hele tijd chips? Diëtiste geeft haar negen beste tips
Hoe moeilijk is gezond proberen te eten, als je partner niet meedoet? Voor veel mensen herkenbaar. De ene probeert gezond te eten, terwijl de ander ongezonde kost verorbert. Of de ene houdt van vlees en de ander wil plantaardig. Het kan frustraties opleveren, weet diëtiste Sanne Mouha. -
Oproep VVN: Ouders, breng je kind niet meer met de auto naar school
De verkeersveiligheid rondom scholen moet beter, constateert Veilig Verkeer Nederland (VVN). De organisatie roept ouders op alleen nog bij hoge uitzondering de auto te pakken om hun kind weg te brengen. Andere automobilisten kunnen helpen door schoolzones te mijden. -
Geheime MH17-tapes boven tafel
Een van de hoofdverdachten in het MH17-proces was urenlang niet op de hoogte van het feit dat de separatisten in Oost-Oekraïne een Boeing hadden neergehaald. Hij dacht dat het ging om een gevechtsvliegtuig. Dat blijkt uit duizenden afgeluisterde telefoongesprekken die in handen zijn van Nieuwsuur.