Internisten: patiënten liggen korter in ziekenhuis en lijken minder ziek
Patiënten die besmet zijn met het coronavirus lijken een minder ernstig ziekteverloop te hebben dan patiënten tijdens de eerste golf. Dat blijkt uit een inventarisatie van de Nederlandse Internisten Vereniging (NIV). Zo is de ligduur in het ziekenhuis met een derde afgenomen en is het percentage patiënten dat alsnog naar de intensive care moet ruim gehalveerd. ,,Patiënten lijken momenteel minder ziek te worden”, laat internist-infectioloog Annelies Verbon weten.
De resultaten van de inventarisatie bij 180 patiënten komen overeen met de recente bevindingen van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care. Uit haar onderzoek bleek dat de gemiddelde ligduur van een coronapatiënt op de intensive care drastisch is gedaald. In maart en april lag een patiënt gemiddeld 22 dagen op de ic. In de afgelopen twee maanden was dat nog minder dan 8 dagen.
Dat mensen nu minder ziek lijken te worden komt voor een deel doordat tijdens de eerste golf vooral ouderen besmet waren geraakt. Jongeren worden minder snel ziek van het virus. ,,Dat speelt mee, maar het is niet alleen aan de populatie toe te wijzen”, zegt Samara de Jong-Jaber, directeur bij de NIV. Het komt volgens haar ook onder meer doordat patiënten nu betere behandelingen krijgen.
Op dat vlak is vooruitgang geboekt en meer kennis opgedaan, zei ic-arts Diederik Gommers recent. Ook hij verwacht positieve effecten op de ligduur van mensen in het ziekenhuis en op de overlevingskansen.
Belasting blijft groot
De NIV benadrukt het belang om met de huidige snel wijzigende ontwikkelingen nader onderzoek te blijven doen naar de mogelijke veranderingen ten opzichte van de eerste golf. De internist-infectiologen roepen op om dat aan de hand van bestaande databronnen te doen. ,,Nieuwe inzichten spelen niet alleen een rol voor een effectieve behandeling van patiënten, maar zijn eveneens belangrijk voor capaciteitsplanning in de ziekenhuizen”, laat de vereniging weten.
Door het relatief minder ernstige ziekteverloop lopen de klinische afdelingen in de ziekenhuizen sneller vol dan de ic’s. ,,De belasting op de ziekenhuizen blijft daarmee groot, omdat de druk immers wordt verschoven naar een andere plek in het ziekenhuis dan bij de eerste golf”, concludeert Robin Peeters, internist en voorzitter van de NIV.
Volgens Peeters blijft hierdoor de kans bestaan dat de reguliere zorg alsnog in het gedrang komt. Hij benadrukt dat er maatregelen moeten worden genomen om de capaciteit op de verpleegafdelingen voor zowel coronapatiënten als de reguliere zorg te kunnen borgen. ,,Dit vergt onder andere een aangepaste planning en werving van personeel bij een mogelijk capaciteitsprobleem op de ic”, besluit NIV.
Ademhalingsproblemen
Coronapatiënten die helemaal niet zijn opgenomen in het ziekenhuis, lijken echter moeizamer te herstellen dan de opgenomen patiënten, zo concludeerden longartsen in juli. De Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT) ziet in de polikliniek veel voormalige coronapatiënten met ademhalingsproblemen en vermoeidheid.
,,We zijn verrast door het hoge aantal voormalige coronapatiënten dat nu met klachten bij ons komt”, zei Leon van den Toorn, voorzitter van de longartsenvereniging. Deze groep patiënten is in eerste instantie niet opgenomen in het ziekenhuis, maar wordt nu doorverwezen door huisartsen omdat hun klachten blijven aanhouden.
Het gaat om klachten die vaak eerst lijken over te gaan, maar daarna toch aanhouden of zelfs weer wat erger worden. ,,We zien dat bijna alle patiënten klagen over aanhoudend moeizaam ademen en slecht inspanningsvermogen, terwijl de afwijkingen op de longfoto’s vrij gering zijn”, zei Van den Toorn. ,,Hoe dat kan is niet duidelijk, daar is meer onderzoek voor nodig.”
Bekijk hier onze video's over corona:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMmantelzorg
‘Ik heb het idee dat ze het op mijn werk zien alsof ik twee extra vrije dagen heb’
Werk combineren met de zorg voor een van je ouders of kind, veel Nederlanders doen het. Makkelijk is het allesbehalve. 10 procent van de werkende mantelzorgers denkt na over stoppen met werken. Wat kun je doen om het vol te houden? -
PREMIUM
Korter op IC en minder ziek door corona: zijn de grote zorgen eigenlijk wel terecht?
Mensen liggen de laatste maanden zo veel korter met corona op een ic dat bij een tweede golf de ziekenhuizen veel meer patiënten aankunnen. Er gaan ook minder mensen aan dood. Maar wat betekent dat eigenlijk? -
16
Reacties op kritiek Brussel: ‘Het zogenaamde braafste jongetje van de klas wordt op de vingers getikt’
‘Mij is volstrekt onduidelijk waarom er nog mensen zijn die op de VVD stemmen’ en ‘de Europese Commissie legt de vinger op de zere plek van Nederland’: dit zijn enkele reacties op nieuwsonderwerpen die lezers bezighouden. Hieronder de lezersbrieven die in de krant van woensdag 25 mei verschenen. Je kunt zelf een reactie insturen via brieven@ad.nl. -
PREMIUM
De rentes gaan weer omhoog, wat betekent dat voor ons spaargeld?
De tijd van negatieve rentes lijkt voorbij. Wereldwijd moet weer betaald worden voor geleend geld. Wie profiteert daarvan en wie betaalt de rekening? Vier vragen over de stijgende rente. -
PREMIUM
Capaciteit van ic’s véél groter: ziekenhuizen kunnen drie keer zoveel coronapatiënten aan
Op de ic's kunnen mogelijk wel drie keer zoveel coronapatiënten terecht als in maart en april. De capaciteit is groter omdat de ligduur waarschijnlijk drastisch is verkort.
-
PREMIUM
Feyenoorders zijn écht overal op de wereld en ze vinden altijd een plekje om de finale te zien
Het kan drie uur ’s nachts zijn in China, ’s avonds laat in een beveiligde compound in Somalië of juist ’s ochtends vroeg in de VS. Het kan op een Noors booreiland zijn of op een cruiseschip bij Spitsbergen. Een ding is zeker: voor deze Feyenoorders is niets sterker dan dat ene woord. -
update
Bruce Springsteen komt met E Street Band naar Nederland
Bruce Springsteen en zijn E Street Band komen volgend jaar voor twee concerten naar Nederland. The Boss heeft vanochtend zijn Europese tour aangekondigd, die op 28 april 2023 in Barcelona begint. -
VRAAG & ANTWOORD
‘Mag je autorijden met een koptelefoon op?’
‘Ik zie steeds meer mensen met een koptelefoon op achter het stuur van hun auto zitten’, schrijft lezer Hendrik de Groot in de wekelijkse vraag & antwoord-rubriek van onze autoredactie. ‘Ik heb het idee dat deze mensen de geluiden van buitenaf missen en daardoor niet goed kunnen reageren bij noodsituaties. Is dit niet verboden?’