Volledig scherm
© ROBIN UTRECHT

Intertoys gaat kleiner verder, helft personeel behoudt baan

UpdateIntertoys maakt een doorstart. De Portugese speelgoedspecialist Green Swan neemt een groot deel van de speelgoedketen over. Voor de 3200 medewerkers die de keten heeft, blijft er voor ongeveer de helft een baan over. 91 winkels gaan dicht. Welke winkels dat zijn wordt morgen bekendgemaakt. 

Volledig scherm
© ANP

Intertoyswoordvoerder David Brilleslijper noemt de overname door Green Swan een ‘grote opluchting’. Tussen de 1000 en 1500 van de 3200 medewerkers van Intertoys houden hun baan, zo'n 500 tot 750 fte's. Ongeveer de helft van de werknemers van Intertoys werkt parttime. Green Swan wil ongeveer 220 winkels openhouden, maar of dat aantal ook gehaald wordt, is afhankelijk van onderhandelingen met verhuurders en franchisenemers.

De vestigingen die openblijven worden volgens Brilleslijper flink gemoderniseerd. ,,De nadruk komt meer op beleving en goede service te liggen. Het moet echt een feestje zijn om in de fysieke winkel te zijn’’, zegt de woordvoerder.

Opheffingsuitverkoop

In totaal heeft Intertoys 286 eigen vestigingen en nog eens honderd die in handen zijn van franchisers. De speelgoedwinkel vroeg vorige maand het faillissement aan. De totale omzet van speelgoedwinkels is in de afgelopen tien jaar met de helft gedaald. Voor 91 Intertoys-winkels valt sowieso het doek. Die gaan half mei dicht. Zodra morgen bekend is om welke filialen het gaat begint daar de opheffingsuitverkoop. 

Cadeaukaarten

De overname verandert niets aan de oude cadeaukaarten van Intertoys, die waren na 24 februari niet meer geldig en dat blijft zo. Na het faillissement gaf Intertoys hun klanten de gelegenheid nog een aantal dagen oude cadeaukaarten in te wisselen. Nadat de speelgoedketen failliet was gegaan stond er nog zo'n 1 miljoen euro uit via cadeaukaarten. Veel consumenten probeerden in het weekend van 22 en 23 februari hun cadeaukaarten in te leveren. Hoeveel bonnen precies zijn ingeleverd en wat de waarde daarvan is, wilde de zegsman niet kwijt. Bij een faillissement verliezen bonnen in principe direct hun waarde; dat de bonnen alsnog konden worden ingeruild, was een geste naar de klanten.

Meerdere gegadigden

Volledig scherm
© ANP

De afgelopen tijd waren er speculaties over vier gegadigden: de franchisers, Green Swan en twee investeringsmaatschappijen. Green Swan had van de kandidaten de beste papieren, zo vertelde een ingewijde aan deze site. Het Portugese bedrijf was het laatste jaar flink op overnamepad in de speelgoedsector. Zo lijfde het vorige week de Belgische Bart Smit al in. Dit onderdeel behoorde tot Intertoys, maar stond er financieel aanzienlijk beter voor dan het deel in Nederland en viel om die reden buiten het faillissement. Een ander speelgoedbedrijf dat Green Swan eerder overnam, was Maxi Toys van Blokker. 

Het in 1976 opgerichte Intertoys ging eind februari failliet, onder meer door aanhoudende zware marktomstandigheden. Naast de toenemende concurrentiedruk van webwinkels snoepten ook andere winkels als Kruidvat en Action klanten af van de keten.

Op daden beoordelen

Quote

Het wordt nog een hele strijd om de klanten weer binnen te halen

Nico Meijer (FNV)

Vakbonden reageren voorzichtig positief op de plannen. Het is volgens FNV en CNV een goede zaak dat een deel van het personeel zijn werk behoudt, maar het is nog afwachten wat de precieze plannen van de nieuwe eigenaar Green Swan zijn.

Green Swan is bij de vakbonden nog een relatief onbekende speler. Toch stemmen overnames van andere speelgoedwinkels in Europa hoopvol. ,,Ze zijn gericht bezig met de speelgoedsector. Je ziet dat ze Europa aan het veroveren zijn, maar we zullen ze op hun daden moeten beoordelen’’, aldus CNV-bestuurder Martijn den Heijer.

Volgens Nico Meijer van FNV is het voor Green Swan zaak de fysieke winkels beter aan te laten sluiten op onlineverkoop. De vorige eigenaren van Intertoys zouden dat hebben nagelaten, met een faillissement als gevolg. ,,Er is nu een winkelbestand overgenomen, maar het wordt nog een hele strijd om de klanten weer binnen te halen.’’

De winkels waren erg druk toen nog veel mensen hun cadeaukaarten in kwamen wisselen: