Tegenstanders van Zwarte Piet demonstreren in Dokkum voor vrijheid van meningsuiting en demonstratierecht.
Volledig scherm
Tegenstanders van Zwarte Piet demonstreren in Dokkum voor vrijheid van meningsuiting en demonstratierecht. © ANP

Intocht Sint: kort geding en demonstraties

UpdateTegenstanders van Zwarte Piet proberen dinsdag de landelijke intocht van Sinterklaas tegen te houden via de rechter. De stichting Majority Perspective heeft een kort geding aangespannen tegen de organisatie van de intocht in Zaanstad.

De tot nu onbekende stichting, begin deze maand opgericht en gevestigd in Utrecht, vindt de intocht ‘racistisch en discriminerend door de aanwezigheid van zwarte pieten en roetveegpieten’. Ook zouden kinderrechten en internationale verdragen niet worden nageleefd. 

Daarom dagen ze onder meer de gemeente Zaanstad en  de NTR (die de uitzending verzorgt) en andere betrokkenen voor de rechter. De activisten willen dat de rechtbank ‘de kleur en andere uitingen van Zwarte Piet verbiedt die aan die racistische beeldvorming bijdragen’. De landelijk intocht is op zaterdag 17 november en wordt live op tv uitgezonden.

Grauwe Eeuw

Majority Perspective dook niet eerder op in het Piet-debat. De stichting is opgericht door twee actievoerders die ook achter actiegroep De Grauwe Eeuw zitten. Die actievoerders laten al enkele jaren van zich horen in het debat. Michael van Zeijl, een van de mensen achter De Grauwe Eeuw, werd eerder dit jaar nog veroordeeld tot een boete van 300 euro omdat hij in de aanloop naar de landelijke intocht in Dokkum in 2017 een oproep deed ‘Sinterklaas dood te schieten’. Hij zag dat zelf als een grap. 

De Grauwe Eeuw kondigde ook voor dit jaar acties aan. De actiegroep overlegde daar al over met burgemeester Hamming van Zaanstad. Van Zeijl postte onlangs een foto op social media waarop hij een petje droeg met de tekst ‘Sinterklaas Sniper’.

Een mede-activist van Van Zeijl, Rogier Meijerink, kwam in het nieuws in aanloop naar de Nationale Dodenherdenking op 4 mei op de Dam. Hij wilde daar een lawaaidemonstratie houden om te protesteren tegen het ‘herdenken van koloniale oorlogsmisdadigers’. Op 4 mei worden ook de Nederlandse militairen herdacht die sneuvelden in het toenmalige Nederlands-Indië.

Confrontaties

Tot nu toe hebben zich vier actiegroepen gemeld die willen demonstreren tijdens de landelijke intocht van Sinterklaas in Zaanstad. Volgens een woordvoerder van de gemeente zijn er twee pro- en twee anti-Zwarte Piet. 

Actievoerders hebben nog tot woensdag de tijd om zich aan te melden bij de gemeente. Vervolgens krijgen de voor- en tegenstanders met wie afspraken zijn gemaakt, plekken toegewezen die ver uit elkaar liggen. Volgens de zegsman van de gemeente zijn het twee locaties langs de route, die ver uit elkaar liggen en die worden afgescheiden van de kinderen. Dit om confrontaties te voorkomen.

De groepen moeten tijdens de intocht in hun vak blijven en zelf voor een ordedienst zorgen. Ook wil de gemeente vooraf weten hoeveel mensen er komen. Kleding die het gezicht grotendeels bedekt en het gebruik van drugs en alcohol is verboden in de demonstratievakken.

Hoe denken de ministers zelf eigenlijk over Zwarte Piet? We leggen hen de keuze voor tussen Zwarte Piet, Witte Piet en Roetveegpiet:

Intocht van Sinterklaas.
Volledig scherm
Intocht van Sinterklaas. © ANP