Volledig scherm
In een verborgen ruimte, die alleen kon worden opengemaakt als de achterbank naar voren was geklapt, vond de politie 1,4 miljoen euro cash. © Politie Amsterdam

Inval bij Amsterdamse garage die geheime bergplaatsen inbouwde

Een autobedrijf in Amsterdam-Zuidoost dat voor criminelen geheime bergplaatsen in auto's inbouwde, is vanmorgen dichtgetimmerd op last van burgemeester Eberhard van der Laan.

Volledig scherm
© Politie Amsterdam

De actie past in het beleid van recherche en gemeente om helpers van zware criminelen dwars te zitten. Het is voor het eerst dat in Amsterdam een garage om deze reden wordt gesloten omdat de burgemeester die 'een ernstig gevaar' vindt voor de openbare orde.

Carfix Dew op de Kuiperbergweg, eigendom van Dewanand K. (51), kwam in beeld in een onderzoek van de landelijke recherche naar internationale drugshandel. De hoofdverdachte sprak met K. over drugshandel en zou in zeker drie van zijn auto's verborgen ruimtes hebben laten inbouwen.

Observatieteams zagen in februari veelvuldig criminelen van en naar het autobedrijf rijden die zijn veroordeeld voor misdrijven met drugs of wapens. Ze spraken binnen met de eigenaar. Een Volvo die in een witwasonderzoek in beslag werd genomen, was meermaals bij het autobedrijf naar binnen en buiten gereden.

De inlichtingendienst van de recherche kreeg in januari de tip dat Carfix Dew verborgen ruimtes inbouwde in voertuigen van criminelen.

Harddrugs

Quote

Criminelen móeten hulp van handige mannetjes krijgen bij het aanbrengen van die geheime bergplaat­sen. Die handige mannetjes willen we ook bestrijden

Jeroen, rechercheur

Dewanand K. is recent in België veroordeeld voor het uit de Antwerpse haven smokkelen van zestig kilo cocaïne, in juni 2015. Diezelfde maand was een auto op zijn naam volgens de politie betrokken bij een overdracht van harddrugs. Een week na zijn vrijlating uit de Belgische cel, vroeg hij een crimineel om versnijdingsmiddelen voor drugs.

Het rechercheteam dat de drugszaak onderzocht, speelde de informatie door aan een Amsterdams politieteam dat met 'alternatieve interventies' zware criminelen probeert te raken. Bijvoorbeeld door hun helpers te bestrijden, buiten het strafrecht om. Het gaat vooral ook om criminelen die 'excessief geweld' plegen, zoals liquidaties.

De recherche houdt zware criminelen al jaren aan in zogeheten 'dynamische controles'. Hun auto's worden voor een verkeerscontrole aan de kant gezet en doorzocht als die gelegenheid zich voordoet.

Handige mannetjes

,,Het toegenomen gebruik van verborgen ruimtes lijkt een antwoord op die dynamische controles," zegt rechercheur Jeroen. ,,Criminelen móeten hulp van handige mannetjes krijgen bij het aanbrengen van die geheime bergplaatsen. Die handige mannetjes willen we ook bestrijden."

Criminelen gebruiken de verborgen compartimenten vooral om drugs, wapens of grote sommen zwart geld te verbergen. Rechercheur Tim: ,,We proberen niet alleen de opdrachtgevers, tussenpersonen of uitvoerders van liquidaties te pakken, maar ook de poppetjes of bedrijven die ze nodig hebben. Dit autobedrijf is daar een voorbeeld van."

Aangezien het bijvoorbeeld niet verboden is verborgen compartimenten in auto's in te bouwen, zetten politie, justitie en gemeente naast het strafrecht ook het bestuursrecht in. Op basis van de rapportage van de recherche sluit de burgemeester de garage nu. Hij heeft die bevoegdheid om de openbare orde te waarborgen.

Eigenaar Dewanand K. heeft de gemeente gezegd zich overvallen te voelen door het voornemen zijn garage te sluiten. Hij dacht aan een grap. Hij is verontwaardigd omdat de politie hem nooit eerder had aangesproken op vermoede misdrijven en zegt bezwaarlijk al zijn klanten te kunnen controleren. K. was vanmorgen niet bereikbaar.