Inval bij Belgische varkensmishandelaars

videoDe Vlaamse minister van Dierenwelzijn Ben Weyts heeft de dierenwelzijnsinspectie laten binnenvallen bij Debra, het varkensslachthuis in Tielt waar stelselmatig dieren worden mishandeld. ,,Weerzinwekkend. Trek alvast de vergunning van de dierenbeulen in. Het parket moet vervolgen'', aldus Weyts.

Quote

Dit bedrijf besodemietert de boel langs alle kanten

Joep Klaver, directeur Vereniging van Keurslagers

Dierenwelzijnsorganisatie Animal Rights waarschuwde vanochtend voor de wrede misstanden in het slachthuis, waarvan het vlees in de schappen ligt van tientallen Nederlandse slagerijen. De organisatie kondigde aan juridische maatregelen te nemen om het bedrijf te sluiten, maakte Robert Molenaar, directeur van de organisatie, vandaag bekend.

Op beelden met een verborgen camera is te zien hoe varkens regelmatig geschopt en geslagen worden door transporteurs en medewerkers bij aankomst in het Vlaamse slachthuis. Kreupele varkens worden hardhandig aan de oren voortgetrokken. Varkens die niet in staat zijn te lopen worden met kettingen rond de poten uit de vrachtwagen gesleept. Sommige varkens krijgen volgens de organisatie elektrische schokken en worden onverdoofd de keel doorgesneden.

Dierenwelzijn

Ook worden varkens die tijdens transport al doodgingen, verkocht als geslacht dier in plaats van vernietigd. ,,Regels rond dierenwelzijn worden systematisch geschonden, maar ook wetgeving over hygiëne en voedselveiligheid wordt niet gerespecteerd'', aldus Molenaar.

Onder de Nederlandse afnemers van het vlees van de mishandelde varkens zit volgens Molenaar een groot aantal keur- en kwaliteitsslagerijen. Animal Rights beschikt over een lijst waarop zestig slagerijen in Nederland staan, onder wie een hofleverancier. Bij de koepelorganisatie van keurslagers was donderdag niemand bereikbaar voor commentaar.

Volgens Joep Klaver, directeur bij Vereniging van Keurslagers, is Debra geen leverancier van de slagersketen. ,,Maar keurslagers hebben de vrijheid om ook elders te kopen. Als er slagers zijn die hier inkopen zullen wij ze sommeren om hier direct mee te stoppen. Dit bedrijf besodemietert de boel langs alle kanten.''

Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Martin Sharrott Fotografie

Passende maatregelen

Thomas De Roover De Brauwer, de directeur van Debra, zegt 'zeer geschokt' te zijn van de beelden. ,,We kunnen de beelden niet ontkennen. We zijn een intern onderzoek gestart om te kijken hoe we dit in de toekomst kunnen voorkomen'', aldus de directeur. Tegen de betreffende medewerkers worden 'passende maatregelen' genomen.  

De Belgische winkelketen Delhaize heeft inmiddels aangegeven dat de samenwerking met het varkensslachthuis in Tielt onmiddellijk wordt stopgezet. ,,Dierenwelzijn is voor ons een prioriteit bij het afsluiten van contracten. Als dat niet gerespecteerd wordt, dan is dat voor ons onaanvaardbaar'', zeggen zij volgens Het Laatste NieuwsIn Vlaanderen is Delhaize een belangrijke afnemer van het varkensslachthuis in Tielt. Het vlees werd verkocht onder het label 'Beter voor iedereen'.

Debra is een van de grootste slacht- en productiebedrijven van varkensvlees in België. Het bedrijf heeft ongeveer 250 medewerkers in dienst en verwerkt ongeveer 1,4 miljoen varkens op jaarbasis.