Volledig scherm
© Victor van Breukelen

Invalide man is al vijf keer overvallen

DordrechtDe invalide Peter van Gelder uit Dordrecht is vorige week voor de vijfde keer overvallen in het parkje naast het verzorgingshuis waar hij woont. De half verlamde man van 64 kan zich niet verdedigen of om hulp roepen. Opnieuw moest hij lijdzaam toezien hoe twee laffe overvallers er met zijn geld vandoor gingen.

'Hoe laag kun je zijn?' twitterde wijkagent Jeroen van Mierle direct na de overval verontwaardigd. Van Gelder weet dat hij kwetsbaar is en kan alleen zijn linkerhand nog gebruiken om zijn rolstoel te besturen. Veel geld heeft hij daarom nooit bij zich als hij zijn dagelijkse rondje maakt. Toch is hij in 5 jaar tijd al vijf keer het doelwit geworden van overvallers die hem voor een paar tientjes beroven.

Zelf kan Van Gelder er nog nauwelijks boos om worden, maakt hij duidelijk. Een gesprek is mogelijk dankzij zijn sterke mimiek en doordat hij ja knikt of nee schudt op vragen. Bang is hij zeker niet, maar hij is teleurgesteld en moedeloos na weer een beroving.

Geen hulp
Bij de vorige overval, in augustus 2012, deed hij nog een moedige poging de overvaller te slaan met zijn goede arm. Vorige week bood Van Gelder geen weerstand meer toen twee mannen hem onverwacht van achteren benaderden en zijn portemonnee leegden. Hij probeerde nog wel lawaai te maken door op een knuffel te drukken waar een muziekje uitkomt, maar omdat het park die avond verlaten was, schoot niemand hem te hulp.

Zijn verzorgers uit verpleeghuis Crabbehoff maken zich ernstige zorgen om Van Gelder, die ondanks de risico's in de Dordtse achterstandswijk weigert binnen te blijven. 'Wij perken zijn vrijheid niet in,' zegt ook directeur Johan Groen vastbesloten.

'We hebben de wijkagent op de hoogte gesteld en hopen dat buurtbewoners op hem letten. Maar het is toch te gek voor woorden dat hij niet meer naar buiten kan, omdat een paar gekken hem kwaad willen doen.'

Zijn verzorgers ontfermden zich de afgelopen dagen liefdevol over de man die altijd een actief leven leidde. Van Gelder was ondernemer en had een klusbedrijf. 8 jaar geleden werd hij getroffen door een hersenbloeding, waardoor zijn spraak is aangetast en de rechterkant van zijn lichaam is verlamd.

'Jonge, lichtgetinte mannen.'
De politie zegt nog geen aanknopingspunten te hebben in het onderzoek. Een woordvoerder reageert: 'De wijkagent is bekend met deze bijzonder vervelende situatie en heeft hierover gesprekken gevoerd met het verpleeghuis om de kans op herhaling zo klein mogelijk te maken. De overvallen gebeurden 's avonds, terwijl de man alleen buiten was in een gebied waar geen camera's hangen. Dit bemoeilijkt het onderzoek. We hopen nog in contact te komen met getuigen, want het slachtoffer was zo van de kaart dat hij alleen een vage beschrijving van de rovers kon geven. Het zou gaan om jonge, lichtgetinte mannen.'

'Peter is een taaie'
Hettie van Dalen verzorgt Peter van Gelder dagelijks en maakt zich flink kwaad over de berovingen. 'Ik zou het liefst zelf achter die mannen aangaan en ze een mep verkopen. Ik voel mij toch verantwoordelijk, maar we kunnen niet met de bewoners mee naar buiten,' zegt Van Dalen. 'Peter gaat door weer en wind de stad in en ik vrees dat het onder criminelen in de wijk rondgaat dat hij een weerloos slachtoffer is. Verschrikkelijk dat hem zoveel onrecht wordt aangedaan, maar gelukkig is Peter een taaie.'