Volledig scherm
Fred Teeven © ANP

'Invoeren enkelband per 1 januari onrealistisch'

Ambtenaren van het ministerie van Veiligheid en Justitie hebben harde kritiek op hun staatssecretaris Fred Teeven. Dat staat in een interne notitie die rondgaat op het departement van Teeven, die het AD in handen zegt te hebben.

Teeven zou de plannen om celstraffen te vervangen door elektronisch huisarrest met een enkelband onrealistisch snel willen uitvoeren. Per 1 januari zou dat onmogelijk zijn. Ook zouden beoogde besparingen door de enkelband kleiner zijn dan Teeven inschat.

De staatssecretaris houdt vast aan het plan om per 1 januari de overstap van gevangenisstraf naar enkelband te maken. In de notitie staat volgens het AD dat dat pas op zijn vroegst 1 april volgend jaar zou kunnen. 'Hij is door de Directie Wetgeving en Juridische Zaken geïnformeerd dat de vroegst mogelijke inwerkingtredingsdatum 1 april 2014 is, en dat ook deze datum 'grenzeloos optimistisch' is.'

De afgelopen tijd kreeg Teeven al veel kritiek op zijn bezuinigingsplannen, onder meer van gemeenten, provincies, gevangenispersoneel, de reclassering en andere partijen.

Donderdag begint er een estafettestaking van personeel in de gevangenis in Hoogeveen. Daarna volgen stakingen in andere gevangenissen.