Volledig scherm
Een jager poseert naast zijn 'trofee' © flickr | creative commons

Invoeren jachttrofeeën vanaf nu in Nederland verboden

De invoer van jachttrofeeën als de kop, slagtanden of huid van bijvoorbeeld een ijsbeer, leeuw of nijlpaard is verboden door Staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken).

Het is nog wel toegestaan voor jagers om olifanten en leeuwen te schieten, maar Van Dam geeft geen toestemming meer om jachttrofeeën in te voeren in Nederland.

Voor in totaal tweehonderd diersoorten wordt geen invoervergunning meer gegeven. Het gaat daarbij onder meer om trofeeën van ijsbeer, witte neushoorn, jachtluipaard, nijlpaard, leeuw en olifant, meldt de bewindsman donderdag aan de Tweede Kamer.

,,Het schieten van beschermde dieren voor gebruik als jachttrofee stuit mij tegen de borst'', aldus Van Dam die hoopt dat andere Europese landen het Nederlandse voorbeeld volgen. In de zomer van 2015 ontstond veel ophef toen een Amerikaanse tandarts de zeer populaire leeuw Cecil doodschoot in het Hwangepark in Zimbabwe. De jachtpapieren van de man bleken in orde.

Invoeraanvragen
Van 2012 tot 2015 kwamen er 27 invoeraanvragen voor jachttrofeeën van leeuwen, beren, olifanten, panters, diverse soorten bokken en apen, wolven, lynxen en andere katachtige. Er zijn 17 verzoeken afgewezen, aldus Van Dam.

Over de handel in beschermde dier- en plantensoorten hebben 182 landen afspraken gemaakt. Voor sommige soorten is de handel verboden, in andere gevallen zijn er vergunningen of certificaten nodig. Nederland gaat nu met een uitgebreidere lijst met dieren werken waarvoor geen invoervergunning meer wordt afgegeven.