Volledig scherm
Frank Hoen van Amber Alert. © Marcel van Hoorn

Invoering Nederlands Amber Alert blijft achter in Europa

De Europese versie van Amber Alert, het alarmsysteem bij vermiste kinderen, laat veel langer op zich wachten dan gepland. Slecht nieuws, want één op de vijf vermiste kinderen belandt in het buitenland.

De Europese Unie wil al jaren dat elk land naar Nederlands voorbeeld een waarschuwingssysteem in het leven roept. Maar slechts 10 van de 28 lidstaten sturen nu met enige regelmaat een Amber Alert uit, zegt grondlegger Frank Hoen van Amber Alert. 

Volgens Hoen is de invoering van het opsporingssysteem naar de achtergrond gedrukt door onder meer terreurdreiging en de vluchtelingenproblematiek. Het vertraagt de Europese dekking die ervoor moest zorgen dat ook over de landsgrenzen heen razendsnel opsporingsberichten kunnen worden gedeeld, waarin burgers worden opgeroepen uit te kijken naar vermiste kinderen. 

Op dit moment wordt de Nederlandse technologie achter Amber Alert Nederland verder geïntroduceerd in Europa. Luxemburg, Slowakije en Malta hebben al een systeem naar Nederlands model in gebruik, net als Groot Brittannië en Polen. Maar in veel meer landen is niets. ,,Het is belangrijk dat elk land een Amber Alert heeft’’, zegt Hoen. ,,Zo kunnen vermiste kinderen snel met de hulp van burgers worden opgespoord. 

Samenwerken

Daarnaast is het cruciaal dat ook de politiediensten zelf beter gaan samenwerken om te kunnen checken of kinderen daadwerkelijk over de grens zijn meegenomen.’’ Eerder heeft Amber Alert al een Europees netwerk van politiemensen in het leven geroepen, met wie samengewerkt kan worden in het geval van een vermissing. Dat samenwerkingsverband bestrijkt inmiddels achttien landen. 

Deze week bestaat Amber Alert Nederland tien jaar. Bijna duizend keer werd er een vermistkindalert uitgestuurd, 25 keer werd er een Amber Alert uitgevaardigd.

Volledig scherm
© Amber Alert

Bekijk hieronder het verhaal van de al 25 jaar vermiste Tanja Groen. De vermissingszaak waardoor Frank Hoen het idee kreeg voor Amber Alert.