Volledig scherm
© Google Maps

Inwoners Binnenmaas fors duurder uit bij fusie

De vorming van één gemeente Hoeksche Waard levert de inwoners van Korendijk en Oud-Beijerland lagere woonlasten op, terwijl de burgers van Binnenmaas, Cromstrijen en Strijen meer moeten betalen.

Dat blijkt uit de financiële scan, die - nadat afgelopen week de raadsleden van de vijf Hoeksche Waardse gemeentes reeds op de hoogte waren gesteld - openbaar is gemaakt.

Vooral inwoners van Binnenmaas moeten bij de vorming van één Hoeksche Waard dieper in de buidel tasten: de woonlasten zullen ten opzichte van nu ruim 10 procent hoger uitvallen. Strijenaren (6,7 procent) en Cromstrijenaren (4,8 procent) zullen ook iets dieper in de buidel moeten tasten. Voor Korendijkers dalen de woonlasten met liefst 19,2 procent, voor Oud-Beijerlanders (0,4 procent daling) blijven de lasten nagenoeg gelijk.

Daarbij moet aangetekend worden dat Korendijk momenteel de hoogste rioolheffing van de vijf Hoeksche Waardse gemeentes heeft, evenals de WOZ-waarden. Cromstrijen heeft de laagste rioolheffing in de Hoeksche Waard.

Gemeentefonds
Eerder was al doorgesijpeld dat een nieuwe gemeente Hoeksche Waard 1,3 miljoen minder uit het gemeentefonds ontvangt. Daar staat tegenover dat er ook een besparing optreedt van 1,3 miljoen op de bestuurslasten, aangezien er minder griffiers, bestuurders en raadsleden nodig zijn. De rijksvergoeding voor een fusie tot één gemeente Hoeksche Waard bedraagt 21,5 miljoen euro.

Het uitkeringsbedrag voor de Hoeksche Waardse burger zou bij één gemeente 26 euro per persoon hoger komen te liggen, aangezien het eiland dan tot de grotere gemeentes gaat behoren.