Volledig scherm
Een dorpsgenoot plaatste deze foto van drie van de verdachten op de sociale-netwerksite Facebook, met hun namen erbij en de tekst 'onze berovende helden uit Krimpen'. © Facebook/AD

Inwoners nemen recht in eigen hand na 'laffe aanval'

De vier jongens die zijn opgepakt voor de gewelddadige beroving van een 9-jarig meisje uit Krimpen aan den IJssel, worden verguisd in het Zuid-Hollandse dorp. Op internet worden 'de lafaards' aan de schandpaal genageld. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

Inwoners van Krimpen aan den IJssel winden er geen doekjes om. Ze walgen van de vier jongens die ervan verdacht worden een jong meisje het ziekenhuis in te hebben geslagen. Foto's van de jongens, Nathan (18), Rick (17), Ayman (17) en Deimoer (16), die door dorpsgenoten online zijn gezet, domineren al dagen de sociale media.

Foto's waarop drie van hen poseren op een flat in hartje Rotterdam, zijn bewerkt met cynische teksten. 'Dit zijn de helden van Krimpen'.
Het regent volgens het Algemeen Dagblad zwaar verontwaardigde reacties. 'Dit zijn de meest trieste gasten van Krimpen. Een meisje van 9 mishandelen en beroven. Hoe ziek ben je?' 'Hopelijk komt er gerechtheid en geen Buro Halt of lichte straf,' zegt een dorpsgenoot.

Overvallen meisje met hersenbloeding naar ziekenhuis
Het meisje werd woensdagmiddag bij een speelplaats aangesproken door de jongens. De vier eisten geld en sloegen het kind tegen de grond. Het geweld was zo bruut dat het meisje met een bloeding in haar hersenen naar het ziekenhuis werd gebracht. Vermoedelijk waren de jongens uit op collectegeld, dat in die week door schoolkinderen in de buurt was ingezameld voor een goed doel. De jongens zitten sinds woensdag vast en worden vandaag voorgeleid voor de rechter-commissaris.

Of het meisje nog in het ziekenhuis ligt, is niet bekend. De zeer aangeslagen ouders zeggen rust te willen en geven geen commentaar. Het gezin bestaat uit vader, moeder en vijf kinderen.

Familie verdachte: 'Teleurgesteld in onze dorpsgenoten
Dat de verdachten nu beschimpt worden op internet, is 'een schande', vindt de familie van de jongste verdachte, Deimoer. 'We zijn diep teleurgesteld dat onze dorpsgenoten voor eigen rechter spelen.'

De ouders zijn er heilig van overtuigd dat hun zoon onschuldig is. 'Het is een nette, behulpzame jongen die goede cijfers op school haalt. Hij zou nooit een meisje mishandelen. Nóóit!' zegt zijn moeder tegen het Algemeen Dagblad.

Er moet volgens haar sprake zijn van een misverstand. 'Hij was die middag vroeg uit school, zoals elke woensdag. Hij is ongetwijfeld bij het bewuste speelplaatsje gezien, want dat is de vaste ontmoetingsplek van Deimoer en zijn vrienden. Maar woensdag werden ze daar weggestuurd door een buurtbewoonster en zijn ze met z'n vieren naar Capelle gegaan.'

Onbekende vrouw
In het dorp staan de jongens bekend als hangjongeren met een grote mond, die veel blowen en alcohol drinken.

De vader van de 17-jarige Rick is kwaad. Er wordt een hoop vuiligheid over zijn zoon uitgestort. 'Hij zal niet veroordeeld worden, want hij heeft niks gedaan. Wacht maar af', zegt hij tegen het Algemeen Dagblad. De man beweert dat een onbekende vrouw - die het gewonde meisje zou hebben geholpen - de vier vrienden wil laten opdraaien voor haar fout. Zij zou het kind hebben aangereden.

De politie distantieert zich van dit verhaal. 'Daar is absoluut geen sprake van. De vrouw wordt niet als verdachte gezien,' reageert een politiewoordvoerder. Wel wordt naarstig naar de vrouw gezocht, omdat zij hoogstwaarschijnlijk meer kan vertellen over het viertal dat wegvluchtte toen zij ingreep.

Buurtbewoners speculeren er in de tussentijd op los.