Volledig scherm
Een medewerker van Defensie loopt met een drone, een onbemand vliegtuigje dat vanaf 5 kilometer hoogte foto's of video's van de grond kan maken en meteen naar een grondstation kan sturen. © anp

Inzet drones door politie leidt nauwelijks tot arrestaties

De inzet van drones door politie leidt nauwelijks tot arrestaties. Terwijl de onbemande vliegtuigjes sinds 2009 op meer dan 130 dagen hebben gevlogen, leverde dit hooguit vier arrestaties op.

Dat schrijft het AD. Uit gegevens van de politie blijkt ook dat opsporing met drones bij zowel justitie als politie uit de gratie is geraakt. Zo blijkt uit gespreksnoties met het Openbaar Ministerie (OM) dat men terughoudender is geworden met de inzet van drones vanwege 'het achterblijven van concrete resultaten'.

Ook wordt inmiddels per geval met de Luchtvaartpolitie overlegd of het opsporingsmiddel 'proportioneel is'. Er is veel weerstand tegen het gebruik van de dure drones vanwege onder meer privacy-aspecten.

De politie zelf wil de resultaten vooralsnog niet kwalificeren. Dat zal gebeuren in een 'bredere visie' die volgend jaar af moet zijn.

  1. Afgeperste fruithandel bedreigd door drugscriminelen: ‘Eén van jullie medewerkers wordt geliquideerd’
    PREMIUM

    Afgeperste fruithan­del bedreigd door drugscrimi­ne­len: ‘Eén van jullie medewer­kers wordt geliqui­deerd’

    Uit wraak voor een onderschepte lading cocaïne zijn eigenaren van een groente en fruithandel in de Gelderse plaats Hedel afgeperst en bedreigd met de aankondiging dat ‘een willekeurige medewerker’ zou worden liquideerd als het vereiste bedrag niet op tafel zou komen. De twee verdachten van de criminele feiten blijven voorlopig vastzitten, oordeelde de rechter vandaag.