Inzittenden uit vliegtuigje gehaald na crash in boom Hilversum

UpdateEen éénmotorig vliegtuig met twee inzittenden is vanmiddag neergestort op een defensieterrein in Hilversum. Het vliegtuigje, dat brandstof lekt, hangt in een boom. ,,Het is een bizar plaatje”, zegt een woordvoerder van de brandweer Gooi- en Vechtstreek. Beide inzittenden zijn inmiddels bevrijd uit vliegtuigje.

Quote

Ik dacht: dit gaat niet goed. Een paar seconden later hoorde ik een harde, doffe klap

Ooggetuige Sandra Scholten

Ze hebben geen ernstige verwondingen en zijn goed aanspreekbaar. De mannen, naar verluidt een vlieginstructeur en zijn leerling, worden nagekeken door ambulancepersoneel. Ook zijn ze ‘ontsmet’, want ze zaten onder de kerosine. Dat was vanwege het brandgevaar een ‘complicerende factor’ bij de toch al ingewikkelde reddingsoperatie. Het bleek lastig om de reddingsvoertuigen, een aantal hoogwerkers, op de plek van het ongeluk te krijgen omdat er veel bomen staan. Hulpdiensten waren massaal uitgerukt onder meer met een traumahelikopter. 

Rond 12.50 uur kwam het éénmotorige vliegtuigje, een TL Ultralight TL-3000 Sirius, neer in de bomen bij de Korporaal Van Oudheusdenkazerne. Het is nog niet duidelijk hoe het toestel daar belandde, mogelijk was er sprake van motorproblemen. Hoe het vliegtuig uit de boom moet worden gehaald, is nog onbekend.

De Hilversumse Sandra Scholten liep aan het begin van de middag met honden van haar uitlaatservice op een weg bij de kazerne. Ze zag een vliegtuigje opstijgen, zoals wel vaker op die plek. ,,Maar het vliegtuig stotterde, pruttelde. Dat viel op. Ik zag ‘m keren en langzaam dalen. Ik dacht: dit gaat niet goed. Hij verdween achter de bomen. Een paar seconden later hoorde ik een harde, doffe klap.” 

Volledig scherm
Het vliegtuigje belandde in een boom © Caspar Huurdeman

Jildou van Opzeeland on Twitter

Het zou gaan om een instructeur en leerling. Ze waren "noodprocedures" aan het oefenen. Aldus een mede cursist. De brandweer is bezig met een reddingsoperatie. #hilversum


De brandweer was snel ter plaatse. Een woordvoerder noemde het eerder vanmiddag ‘een bizar gezicht’. ,,Het vliegtuigje hangt, stabiel, in de kruin van een boom op zo'n tien meter hoogte. De inzittenden zijn aanspreekbaar”, vertelde hij toen de reddingsactie nog op gang moest komen. ,,Eerst moet het vliegtuigje goed gezekerd worden, daarna kunnen de inzittenden worden bevrijd.”

De Onderzoeksraad voor Veiligheid start een verkennend onderzoek naar de crash van het vliegtuigje. 

Ooggetuige Sandra Scholten is opgelucht na de goede afloop. ,,Ik denk dat ze geluk hebben gehad dat ze in de bomen zijn beland.” In december kwam een piloot bij vliegveld Hilversum om het leven na een crash.

Cees van Romburgh on Twitter

@BrwGooiVecht In elk geval is met een degelijk scenario op de Oudheusdenkazerne in #Hilversum wel eens geoefend. Succes bij de redding!

Volledig scherm
© ANP Graphics
Volledig scherm
De brandweer en andere hulpdiensten rukten uit © Caspar Huurdeman
  1. Racewagen rijdt ‘met opzet’ publiek in bij Autocross Leende: ‘Mensen vlogen door de lucht’
    Zeven gewonden

    Racewagen rijdt ‘met opzet’ publiek in bij Autocross Leende: ‘Mensen vlogen door de lucht’

    Een racewagen is vanmiddag vermoedelijk met opzet op het publiek ingereden bij de prijsuitreiking van de Autocross Leende in Brabant. Hierbij zijn zeven gewonden gevallen, onder wie een jonge jongen. Het incident gebeurde waarschijnlijk nadat er ruzie was ontstaan omdat de organisatie een race wilde annuleren. De 21-jarige bestuurder van de auto is aangehouden, samen met een tweede verdachte.