Ahmed Al K.
Volledig scherm
PREMIUM
Ahmed Al K. © Nicole van den Hout

Is Ahmed Al K. uit Kapelle een joviale vluchteling of de brute beul van al-Nusra?

In het Zeeuwse dorp Kapelle keken inwoners verrast op toen de Syrische vluchteling Ahmed Al K. werd gearresteerd. Vandaag stond de vermoedelijke leider van een jihadistische terreurgroep en opdrachtgever van een standrechtelijke executie voor het eerst voor de rechter, waar hij vroeg om voorlopige vrijlating vanwege zijn ernstig zieke dochtertje.

Is hij een familieman of een keiharde beul? Wie naar Ahmad Al K. kijkt ziet het eerste. Joviaal lacht hij vanachter zijn bril in zijn nette overhemd naar zijn vrouw en zoon, die dicht bij elkaar zitten op de achterste rij van de rechtbank. Zoals hij nu naar hen kijkt, vriendelijk, enthousiast, zo kennen inwoners van het Zeeuwse dorp Kapelle hem. Al K. was er de Syrische vluchteling die werd omarmd, geholpen, om uiteindelijk aan de slag te gaan als vrijwilliger bij de buurtbus en voetballer bij de lokale club. Inmiddels is hij ook vader van een ernstig ziek dochtertje, dat kanker heeft. 

  1. Aantal coronapatiënten op ic met 24 gestegen, maatregelen ‘langer nodig’

    Aantal coronapa­tiën­ten op ic met 24 gestegen, maatrege­len ‘langer nodig’

    De groei van het aantal bezette IC-bedden gaat langzamer dan verwacht. Daarmee wordt het waarschijnlijker dat er op de piek van het aantal coronapatiënten in Nederland voldoende IC-bedden beschikbaar zijn. Consequentie van een rustigere stijging is ook dat het langer duurt voordat het virus onder controle is en dat maatregelen langer van kracht moeten zijn om een nieuwe piek te voorkomen. Dat zegt Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.