De blinde Suzanne van den Bercken met haar blindengeleidehond Delphy
Volledig scherm
De blinde Suzanne van den Bercken met haar blindengeleidehond Delphy © anp

Is een blindengeleidehond welkom op het Museumplein?

Het gebeurt regelmatig dat een blinde met zijn geleidehond ergens niet naar binnen mag. Daarom vindt volgende week een actie plaats waarbij onder meer supermarkten, attractieparken en musea worden getest op toegankelijkheid. KNGF Geleidehonden begint hiermee op het Museumplein in Amsterdam, maakte de stichting vrijdag bekend.

De slechtziende Debby Buis test donderdag of zij met haar geleidehond welkom is in de openbare gelegenheden rondom het Museumplein. Wie haar en haar viervoeter verwelkomen, krijgen hiervoor een beloning.

'De blinde baas kan er dankzij zijn geleidehond zelfstandig op uit en krijgt daardoor de vrijheid om te gaan en staan waar en wanneer hij wil', stelt directeur van KNGF Geleidehond, Ellen Greve. 'Maar als hij vervolgens wordt geweigerd bij de supermarkt, een restaurant, een taxi of in een andere openbare ruimte vanwege zijn geleidehond, ben je terug bij af.'

In Nederland is het niet wettelijk verplicht om geleidehonden altijd toegang te verschaffen. In België is dat wel het geval. Daar is het zelf strafbaar om mensen met een geleidehond de deur te wijzen. 'Een geleidehond is een sociale, goed opgevoede hond die zich netjes gedraagt in openbare ruimten', zegt Greve. 'Niet iedereen is daarvan op de hoogte. Het zou voor alle partijen veel duidelijker zijn als de toegankelijkheid voor deze bijzondere honden bij wet zou zijn geregeld.'

  1. Noodkreet uit slachterijen: ‘Is het nog wel veilig om te gaan werken?’
    PREMIUM
    coronavirus

    Noodkreet uit slachterij­en: ‘Is het nog wel veilig om te gaan werken?’

    Bedrijven en werknemers in de slachtsector willen dat het kabinet meer maatregelen neemt om een dreigende besmettingsgolf in slachthuizen in te dammen. Vanavond werd bekend dat bij Vion in Groenlo 147 van de 657 werknemers besmet zijn met corona. Personeel in andere slachthuizen twijfelt of het nog wel veilig is om aan het werk te gaan, en vraagt zich af wie zich bekommert om de vaak kwetsbare arbeidsmigranten.