IS-ganger Ilham B. en kinderen overgedragen aan Nederlandse delegatie: ‘Ik had alle hoop al verloren’
Het Koerdische bestuur in het noordoosten van Syrië zegt Nederlanders uit “IS-gezinnen” te hebben overgedragen aan een Nederlandse delegatie. Het gaat om een vrouw, haar twee jonge kinderen (2 en 5) en een kind (12) van andere ouders. De advocate van de vrouw reageert opgelucht. ,,Ik had alle hoop zo langzamerhand verloren’’, zegt Tamara Buruma tegen deze site.
De Nederlandse vrouw is Ilham B. Uit Gouda. Zij en haar twee kinderen zijn opgehaald omdat anders de strafzaak tegen haar in gevaar zou kunnen komen vanwege een eerdere rechterlijke uitspraak. Daarin werd beslist dat Nederland er alles aan moet doen om kinderen van IS-vrouwen terug te halen.
B.'s advocaat reageert opgelucht. ,,Mijn cliënte heeft de rechter sinds 2018 gevraagd haar terug te halen zodat het strafonderzoek eindelijk kan plaatsvinden. Op zich al opmerkelijk dat iemand zoveel moeite doet om berecht te kunnen worden. Na de beslissing dat ze moest worden teruggehaald bleef actie uit. Dan is het mogelijk dat het moment komt waarop wordt gezegd: kennelijk wil Nederland haar niet vervolgen en de zaak komt te vervallen’’, zegt Tamara Buruma.
Ze had de hoop zo langzamerhand verloren en is ook opgelucht om nog een andere reden. ,,Nederland heeft eindelijk geluisterd naar kritiek, met name van de Verenigde Naties. Als wij andere landen de maat nemen om de mensenrechten, moeten we die zelf ook respecteren.’’
Verrassing
De advocate was niet op de hoogte van de terughaalactie maar kreeg het nieuws inmiddels bevestigd. Hoe het nu verder gaat, is volgens haar onduidelijk. ,,Ik ga ervan uit dat ik toegang tot mijn cliënte krijg zodra ze in Nederland arriveert. Daarna zal ze meteen worden aangehouden.’’ Wanneer de vlucht met de vrouw en kinderen arriveert, is de raadsvrouwe niet bekend.
Het derde kind dat met B. en haar kroost terugkeert, is een meisje van 12 dat door haar moeder jaren geleden is meegenomen naar Syrië, tegen de wil van de vader in. Die vader spande in Nederland een rechtszaak aan waardoor zijn dochter nu terug kan. De moeder zit nog in een Syrisch detentiekamp. Zij heeft volgens de Syrische bestuurder Abdulkarim Omar in met de repatriëring na een verzoek van de Nederlandse overheid.
Grens Turkije
De delegatie reisde voor de overdracht naar de Syrische plaats Kamishli. Die ligt aan de grens met Turkije. De Nederlanders zijn ontvangen door Omar, die op Twitter een foto deelde van de bijeenkomst met de “speciale Syrië-gezant van de Nederlandse regering”. Koerdische media, evenals twee Nederlandse verslaggevers in de regio, meldden de overdracht ook.
Betrokken ministeries in Nederland zeiden vanochtend ‘niets over de zaak te kunnen zeggen'. In 2019 reisde een kleine Nederlandse delegatie samen met een Frans gezelschap naar het gebied om twee Nederlandse weeskinderen op te halen.
Bezorgde reacties
De Syrische Koerden hadden de overdracht van “IS-burgers aan de Nederlandse autoriteiten” vrijdag aangekondigd. Dat leidde tot bezorgde reacties in de Tweede Kamer. “Als dit waar is hebben Kaag en Grapperhaus een groot politiek probleem”, twitterde PVV-leider Geert Wilders. “Het is onacceptabel en onaanvaardbaar dat we de islamitische vijand van ISIS hierheen halen.” CDA-Kamerlid Anne Kuik wil “zo snel mogelijk opheldering”.
Kampen
Er zitten, volgens cijfers van inlichtingendienst AIVD, nog zo'n 45 Nederlandse mannen en vrouwen en 75 kinderen vast in Syrische detentiekampen. Een deel van hen spande al eens een kort geding aan om terug te kunnen komen naar Nederland, maar dat verloren ze uiteindelijk. Het kabinet staat al jaren op het standpunt dat het te gevaarlijk is de vrouwen en kinderen daar op te halen. Ook zouden de vrouwen bij terugkeer een gevaar voor de samenleving kunnen vormen.
Maar onder meer het Openbaar Ministerie wil hen juist wel naar Nederland halen, zodat ze hier berecht kunnen worden. Ook de families van de vrouwen en hulporganisaties pleiten al jaren voor hun terugkeer. Een kleine groep familieleden hield de afgelopen weken enkele demonstraties, onder meer voor het partijkantoor van het CDA.
Tijdens de Syrische burgeroorlog trokken ook buitenlanders naar Syrië om zich aan te sluiten bij Islamitische Staat. De Koerden hebben veel van die Syriëgangers gevangengenomen toen het ‘kalifaat’ van IS instortte. De Koerdische autoriteiten hebben buitenlandse overheden opgeroepen om hun burgers te repatriëren, maar veel landen voelen daar weinig voor. Sommige vrouwen zitten al jaren met hun kinderen in de kampen. Zij gaven zich over toen IS steeds meer terrein verloor. Uiteindelijk viel het Kalifaat in het voorjaar van 2019.
Eerdere repatriëring
In 2019 konden twee weeskinderen worden gerepatrieerd. Syrisch-Koerdische troepen houden voor zover bekend ook nog tientallen andere Nederlanders vast. Het gaat onder meer om vermeende IS-strijders en hun gezinnen. Het afgelopen jaar ontsnapten zeker tien Nederlandse vrouwen uit detentiekampen in Syrië. Enkele van hen melden zich daarna bij een Nederlands consulaat in Turkije en werden daarna onder begeleiding van de Marechaussee teruggebracht naar Nederland, anderen vluchtten naar een deel van Syrië waar jihadisten nog de baas zijn. Veel Nederlandse vrouwen verbleven in het kamp Al-Hol, maar werden recent door de Koerden verplaatst naar een ander kamp Al Roj.
Als IS-vrouwen terugkeren in Nederland worden ze direct aangehouden en vastgezet in de speciale terroristenafdeling van de gevangenis in Zwolle. Daarna worden ze berecht. Het Openbaar Ministerie is recent hogere straffen gaan eisen, tot vier jaar cel.
Bekijk onze trending nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
met video
Zo’n 3400 kittens per jaar worden gedumpt: Dierenbescherming vraagt aandacht
De Dierenbescherming is een campagne begonnen om aandacht te vragen voor de duizenden kittens die jaarlijks worden gedumpt in Nederland, voornamelijk in de zomermaanden. Vaak zijn ze ziek, waardoor de zorg voor deze dieren tijdrovend en kostbaar is. Daarbij bestaat het risico dat gezonde dieren in de asiels besmet worden door de zieke zwerfkittens, maakte de organisatie bekend. -
rechtszaak
Oud-politiechef die racisme aankaartte, eist baan terug: ‘Ik sliep met een mes onder mijn bed’
De ontslagen klokkenluider die racisme en discriminatie bij de Haagse en Rotterdamse politie blootlegde, wil haar baan terug. Anders eist ze een schadevergoeding van 300.000 euro. Vanmiddag stond ze voor de rechtbank in Den Haag. -
PREMIUMColumn19
Goedkoper maandverband, dat moeten we toch kunnen regelen?
Debby Gerritsen schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt. -
Vanavond (5 juni 2021) op tv: Huss, Hier zijn de Van Rossems! en Ik vertrek
Omdat we sinds corona kampioen bankhangen zijn, lees je dagelijks wat er te zien is op tv. Hieronder de kijktips voor zaterdag 5 juni. -
Werken in de zon op Aruba, Curaçao of Sint Maarten? Dit moet je weten
Na je werkdag op het strand liggen met een cocktail in je hand. Het lijkt een droom, maar op bijvoorbeeld Bonaire, Curaçao en Sint Maarten kan het gewoon. Ook Nederlanders kunnen hier werken. Docent Daniël van der Bilt en accountmanager Kim Lameris van detacheringsbureau TMI leggen uit wat je van tevoren moet regelen.
-
PREMIUMVideo
Pikorde schommelt, maar jaar pas net begonnen: ‘Verstappen zit waar hij moet zitten’
Is het einde van het Mercedes-tijdperk nabij, nu Red Bull Racing voor het eerst sinds jaren aan de leiding staat? Of blijkt deze opleving straks slechts een rimpel in de dominantie? ,,Die paar puntjes verschil zeggen nu nog helemaal niks.” -
PREMIUM
Hoe weet je of jij hoogbegaafd bent? Een expert legt uit wat de kenmerken zijn
Twee à drie procent van de bevolking is hoogbegaafd. Zij hebben een sterk ontwikkeld brein met een IQ van 130 of meer. Maar volgens specialisten ligt het werkelijke percentage nog veel hoger. Alleen: hoe weet je of je hoogbegaafd bent? Wij vroegen expert Tessa Kieboom om raad. -
PREMIUM
Hoe gevaarlijk is het om je batterijen niet op tijd weg te gooien?
Het komt steeds vaker voor: een brand die ontstaat door een batterij. Gooi je een boormachine of een ander elektrisch apparaat weg bij het restafval, dan kan die zomaar vlam vatten.