Volledig scherm
De bekladde gevel van stripwinkel Lambiek wordt schoongemaakt. © Maarten Brante

Is Stoppeltje racistisch?

Twee stripwinkels in Amsterdam zijn beklad en beticht van racisme. En het gaat nu eens niet om Kuifje in Afrika of Sjors en Sjimmie, maar om een strip voor kleuters die weer te veel lijkt op een omstreden Engelse pop. Activisten zijn creatief.

Stoppeltje, heet het ventje. Petit Poilu is zijn Franse naam. Daar komt-ie vandaan. Vrij vertaald: Stoppeltje dus. Een woordeloze strip voor 3- tot 6-jarigen over een 'moedig en vrolijk mannetje'. Helemaal niets aan de hand, zou je zeggen. Maarrrr... Stoppeltje is zwart. Nog niet veel aan de hand, zou je zeggen. Maar Stoppeltje heeft met zijn rode neus en roze lippen wel wat weg van de Golliwog, de Engelse Zwarte Piet. En dus zijn de rapen gaar.

Volledig scherm
© RV

Boris, van stripwinkel Lambiek aan de Koningsstraat, zucht. ,,Lees Stoppeltje eens. Stoppeltje is gewoon zwart omdat-ie zwart is. Hij heeft geen slimmer wit vriendje, hij is niemands knecht, hij doet ook geen domme dingen of zo. Zijn kleur speelt geen rol. Het is juist racisme om Stoppeltje racistisch te noemen. Zijn kleur heeft niets met de strip te maken.''

Kort na de bekladding van Lambiek werd ook de winkel Het Beeldverhaal aan de Bilderdijkstraat beklad. De eigenares van Het Beeldverhaal peinst zich suf over de oorzaak: gaat het om Kuifje in Afrika, de strip uit 1931 waarin Afrikanen als dombo's worden afgeschilderd? Of Sjors en Sjimmie, over een blond en een donker jochie? Of ligt het misschien zelfs aan de recente spotprent van Ruben Oppenheimer over de Turkse president Erdogan?

Maar Boris van con-collega Lambiek heeft het ondertussen uitgevogeld. Hij vond de foto van zijn bekladde ruit op de site van een buitenlandse mevrouw, vermoedelijk Spaans, uit activistische linkse kringen. Ook ontdekte Boris dat zij een afkeer heeft van Stoppeltje én van Golliwog. En verdomd, die hébben ook wel wat van elkaar weg.

Die Golliwog is een getekende figuur die al aan het eind van de negentiende eeuw werd bedacht. Het figuur groeide in de vorige eeuw uit tot een razend populaire pop. Maar al vóór de Zwarte Pietdiscussie in Nederland, barstte in Groot-Brittannië en soortgelijke racismediscussie los over Golliwog.

Tijdgeest

Boris is er zeker van dat hij op het juiste spoor zit. ,,Je moet echt wel internationaal georiënteerd activistisch zijn om dit te weten'', zegt hij.

Sjors en Sjimmie verkoopt hij trouwens ook. Net als de al zo vaak in een racistische hoek geplaatste Kuifje in Afrika. ,,Maar dat zijn strips uit een bepaalde tijd, die nu nooit meer zo gemaakt zouden worden'', zegt Boris. ,,Die strips geven juist ook een tijdgeest weer. Ik blijf ze allemaal gewoon verkopen. Ik zou er hooguit een waarschuwing bij kunnen zetten, maar dat vind ik ook weer zo wat, dan heeft zo'n activist weer haar zin. Maar niet bij Stoppeltje, die heeft niks met racisme te maken.''