IS-vrouwen: ‘Laat de kinderen niet in handen van Assad vallen’
Tientallen familieleden kwamen naar het kort geding waarin 23 Nederlandse IS-vrouwen eisen dat Nederland hen terughaalt uit Syrië. ,,De vrouwen zullen moeten boeten, we zijn hier voor de kinderen.”
Delen per e-mail
Nog nooit was er in Nederland een proces over zoveel Syriëgangers tegelijk. Nog nooit waren er dan ook zoveel bezorgde, maar ook boze familieleden naar de rechtbank gekomen. Boos op hun kinderen, neven en nichten die ooit besloten naar Syrië te gaan en zich daar aan te sluiten bij Islamitische Staat. Bezorgd over de kinderen die ze meenamen of daar kregen. En boos op de Nederlandse staat die weigert die kinderen terug te halen. ,,Ik vind het mooi dat hier nu zo’n groot proces is. Kijk, de vrouwen zullen moeten boeten voor hun misdaden. Maar we doen dit voor de kinderen”, zegt een familielid van een van de vrouwen.
Die vrouwen eisten gisteren in kort geding voor de rechtbank in Den Haag dat Nederland hen en hun 56 kinderen (eentje werd pas twee weken geleden geboren) zo snel mogelijk weghaalt uit de detentiekampen in Noord-Syrië waar ze nu verblijven. De situatie in de overbevolkte kampen is erbarmelijk, de hygiëne slecht. Van de 56 kinderen is er niet een ouder dan 12 jaar, de helft is jonger dan 3. Volgens verschillende hulporganisaties zijn er de afgelopen maanden meer dan honderd kinderen omgekomen.
Al-Assad
Daarnaast dreigt er gevaar nu de Koerden, die de kampen bewaken, terrein moeten prijsgeven. ,,Als Nederland niets doet, krijgt de Syrische president Al-Assad de kinderen straks in handen”, stelde advocaat Tom de Boer namens de vrouwen. Die president is de afgelopen jaren van talloze mensenrechtenschendingen beschuldigd.
De Nederlandse staat stelde ook gisteren echter niet van plan te zijn de vrouwen en hun kinderen te gaan ophalen. Beleid is dat Nederland pas helpt als ze zich zelf melden bij een Nederlands consulaat of ambassade in Turkije of Irak. Die zijn echter voor de meeste vrouwen onbereikbaar.
,,Het lot van de kinderen laat de Staat niet onberoerd”, zei de landsadvocaat in de rechtbank. ,,De Staat betreurt het dat hun ouders ze hebben meegenomen naar Syrië en dat ze daar nu nog zijn. Maar hun lot kan er niet toe leiden dat Nederland haar beleid wijzigt. Hun ouders hebben er zelf voor gekozen naar Syrië te gaan.” Het is dan ook niet aan de Staat om Nederlandse ambtenaren onveilig gebied in te sturen om de vrouwen op te halen. Ook de aangeboden Amerikaanse steun doet daar niets aan af.
Daarnaast vreest Nederland dat de vrouwen en mogelijk ook de kinderen bij terugkeer een gevaar voor de veiligheid kunnen vormen. ,,We zien de vrouwen niet als minder gevaarlijk dan de mannen.”
Maximale controle
Juist een reden om ze terug te halen, betoogde advocaat Andre Seebregst,want dat is de meest veilige optie. ,,Ze zullen ooit een keer terugkomen, want het zijn Nederlanders. Als we ze nu halen, hebben we maximale controle. Dan worden de vrouwen direct bij aankomst aangehouden en vervolgd.” De kinderen zullen worden ondergebracht bij familie of pleeggezinnen.
Of het een optie is wel de kinderen, maar niet de vrouwen terug te halen, wilde de rechter weten? Seebregts: ,,De Koerden laten de kinderen niet zonder hun moeders gaan, die weten ook dat ze anders nooit meer van die vrouwen afkomen.”
De advocaten willen zo snel mogelijk een beslissing omdat de situatie in Noord-Syrië steeds schrijnender en complexer wordt. De rechtbank beslist nu op 11 november. De advocaten vragen ook een dwangsom van 2000 euro per dag voor elk van de 79 eisers in het geval de Staat, zoals eerder is gebeurd, een rechterlijke uitspraak naast zich neerlegt.
De bezorgde familieleden komen op 11 november weer terug. ,,Het was een goede zitting. Maar eigenlijk weten we nu nog steeds niets.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Ministerraadnotulen VN en Dutchbat hadden volgens minister meer kunnen doen om val Srebrenica te voorkomen
Dutchbat had volgens toenmalig Defensieminister Voorhoeve meer kunnen doen om de val van Srebrenica te voorkomen, blijkt uit vrijgegeven ministerraadnotulen uit 1995. Ook wist Defensie kort na de val al van de genocideplannen van de Bosnische Serviërs via twee hooggeplaatste Nederlandse ooggetuigen, die in allerijl werden teruggehaald en een spreekverbod kregen. -
PREMIUM
Stiekem toch een dagje naar kantoor: ‘Ik verkoop beter als ik je echt aan kan kijken’
Werk thuis, zegt Rutte. Maar doen we dat ook? In de avondschemer is het eenvoudig koppen tellen achter de verlichte kantoorramen. Sommigen werken op locatie uit noodzaak, anderen omdat ze er mentaal naar snakken om even het huis uit te zijn. -
PREMIUM
VIDEO Ouders maken zich zorgen om lager schooladvies door corona: Laat eindtoets doorgaan
70 procent van de ouders met kinderen in groep 8 hoopt dat de eindtoets doorgaat. Ze vrezen door corona een lager schooladvies voor hun kind. ‘De eindtoets kan een deel van de leerlingen helpen.’ -
PREMIUM
ANALYSE Rutte rekent op genade van de kiezer voor rol in toeslagenaffaire
Premier Mark Rutte vertrouwt erop dat hij de komende verkiezingen kan winnen ondanks zijn rol in de toeslagenaffaire. De politieke concurrentie blijft proberen om hem in de aanloop naar 17 maart maximaal te beschadigen. -
Joe Biden heeft een haat-liefdeverhouding met auto's
De man die vandaag wordt beëdigd als president van de Verenigde Staten komt uit een autofamilie en is een echte petrolhead. Helaas speelde een auto ook de hoofdrol in het meest tragische hoofdstuk uit zijn leven.
-
Wetenschappelijk Bewezen Deze factoren bepalen of je iets lekker vindt of ergens van walgt
In de videoserie (W)etenschappelijk Bewezen beantwoorden hoogleraren brandende vragen over ons eten. In deze aflevering legt hoogleraar Kees de Graaf uit hoe het komt dat de een iets heel lekker vindt terwijl de ander ervan gruwt. -
Nederland vraagt geen uitlevering voor Fatima H., wél voor andere Syriëganger
Nederland zal slechts om uitlevering vragen van een van de twee vrouwelijke Syriëgangers die zich bij de Nederlandse ambassade in Turkije hebben gemeld. De Tilburgse Fatima H. (23), die eerder deze week haar Nederlandse staatsburgerschap verloor, komt daarvoor niet in aanmerking. Dat zegt minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid. -
Video Avondklok steeds dichterbij, ook in Tweede Kamer groeit de steun
Er lijkt alsnog een avondklok te worden ingesteld. In de Tweede Kamer tekent zich langzamerhand een meerderheid af die dit steunt. Volgens ingewijden bereidt het kabinet de maatregel al voor, morgen worden in ieder geval extra maatregelen afgekondigd, liet minister Hugo de Jonge vanmiddag weten.