De Zwolse gynaecoloog Wildschut gebruikte zijn eigen zaad bij vruchtbaarheidsbehandelingen.
Volledig scherm
De Zwolse gynaecoloog Wildschut gebruikte zijn eigen zaad bij vruchtbaarheidsbehandelingen. © Fertiliteitscentrum Isala / Free Images

Isala roept oud-patiënten sjoemelende gynaecoloog Wildschut op zich te melden: ‘Taboe nog groot’

Ziekenhuis Isala in Zwolle roept via advertenties in dagbladen oud-patiënten van dokter Jan Wildschut op om zich te melden. De voormalig gynaecoloog gebruikte tussen 1980 en 1993 zijn eigen sperma bij vruchtbaarheidsbehandelingen in het toenmalige Sophia ziekenhuis, dat later opging in Isala.

4 reacties

 • Aart Schutte

  4 maanden geleden
  Wat maken we er toch een lekker zootje van….@Nelly helemaal gelijk. Zullen we ook de levenswandel van die vaders en moeders gelijk even traceren? Misschien dat die onder tussen ook weer aan de scharrel zijn gegaan….. ?stief moeder 1 2 en 3?
 • Nelly Djikounou

  4 maanden geleden
  Laten die vaders zich dan als adoptievaders zien. Ze hebben zich toch al die jaren vader gevoeld, wat maakt dat ineens voor verschil? Ze hielden toch van hun kinderen, of is die liefde nu ineens voorbij?
 • Danny van Vliet

  4 maanden geleden
  @Diana dietje. In eerste instantie snap ik je verhaal en kan ik mij het gevoel van de vaders die geen vader zijn, maar ook de moeder voorstellen. Maar hoe zie je dat voor je, een behandeling voor minimaal 60 jarige?
 • Diana dietje

  4 maanden geleden
  Hoe gaat de Isala kliniek al die vaders helpen die nu opeens geen vader blijken te zijn? Moeten die kinderloos sterven? Wat voor traject biedt de Isala kliniek aan?!?
 1. Kerstdiner met je nieuwe broers en zussen: vier Wildschut-kinderen vertellen over hun bonusfamilie
  Play
  PREMIUM
  VIDEO

  Kerstdiner met je nieuwe broers en zussen: vier Wild­schut-kinderen vertellen over hun bonusfami­lie

  Bijna vijftig nazaten heeft de Zwolse gynaecoloog Jan Wildschut in de jaren 80 en 90 verwekt met zijn eigen zaad. De kans is groot dat de groep steeds groter wordt. Hoe geef je al die nieuwe halfbroers en -zussen een plek in jouw leven? Aan de kerstdis bespreken ‘donorkinderen’ Juul, Astrid, Jelmer en Luca hun nieuwe familie. ,,Het plaatje is voor mij nu compleet.’’
 1. Ook Wim Hof ervaart soms angst: ‘Soms bang dat mijn relatie stukloopt, ze is 29 jaar jonger’
  PREMIUM
  The Iceman

  Ook Wim Hof ervaart soms angst: ‘Soms bang dat mijn relatie stukloopt, ze is 29 jaar jonger’

  Na de dood van zijn eerste vrouw draaide Wim Hof (63) bijna door. Het piekeren stopte acuut als hij zich in ijskoud water onderdompelde, merkte hij. De Methode Wim Hof was geboren. Die is niet onomstreden, maar hij heeft fans over de hele wereld en er komt een Hollywood-film over zijn leven. ‘Ik weet hoe het is om de weg helemaal kwijt te zijn,’ zo vertelt hij in ons weekendmagazine Mezza.
 2. De ouders van Marieke liepen 33 jaar met een geheim rond: ‘Ze waren bang ons kwijt te raken’
  PREMIUM

  De ouders van Marieke liepen 33 jaar met een geheim rond: ‘Ze waren bang ons kwijt te raken’

  Meer dan dertig jaar liepen de ouders van Marieke* en haar broers rond met een geheim dat zwaar op hun gemoed drukte. Ze durfden aan niemand te vertellen dat hun kinderen waren verwekt door een anonieme donor. Door de onthullingen over de Zwolse gynaecoloog Jan Wildschut, in oktober 2020, kwam het hoge woord eruit: ‘Ik ben niet jullie vader’. ,,Ze waren bang om ons kwijt te raken, maar het heeft ons juist dichter bij elkaar gebracht.’’