Volledig scherm
© Foto AD

'ISIS' bedreigt deurwaarders met poederbrieven

Diverse deurwaarderskantoren in de Randstad hebben de afgelopen maand poederbrieven ontvangen ondertekend door ISIS/Islamic Khalifate. Ook kreeg een Haags kantoor een Fatwa tegen zich uitgesproken. De politie staat voor een raadsel, de beroepsgroep is bezorgd over de toenemende agressie.

Volledig scherm
© Foto AD

,,Door het openen van deze brief bent u besmet met zwaar radioactief materiaal in poedervorm uit bestanden van het Syrische leger, dat in ons bezit is. U heeft nog maximaal twee maanden te leven...", valt te lezen in de brief die meerdere kantoren - in Den Haag, maar ook in Amsterdam - in mei op hun deurmat vonden.

Een geldbedrag wordt niet geëist. De brief is ondertekend door ISIS, heeft een Arabische aanhef en is gesteld in enigszins onbeholpen Nederlands. ,,Dit is de straf die ALLAH voor u heeft bepaald omdat u geld en goederen afneemt van de armen, iets dat door de heilige QURAN uitdrukkelijk wordt verboden. Uw privéadres is bij ons bekend, maar uw familie wordt gespaard zodra u ophoudt met uw beroep."

Doodsvonnis
De eigenaar van een groot Haags deurwaarderskantoor, die anoniem wil blijven, heeft meteen aangifte gedaan. Hij kreeg al eerder een dreigbrief, toen van het Muslim Platform Holland. Daarin werd een doodvonnis uitgesproken over zijn kantoor dat pas zou worden opgeheven als aan elke moskee in Den Haag een groot geldbedrag wordt gedoneerd.

,,Uw kantoor heeft gedreigd onze moskee te verkopen vanwege onbetaalde rekeningen," valt te lezen in het Engels. ,,In onze cultuur is dit een grote zonde waarvoor de straf dood door het zwaard is." En even verder: ,,Onze jihaadis zijn bereid hun leven te offeren om een ongelovige en vriend van de duivel zoals jij te doden."

Van beide brieven is een kopie in handen van deze krant.

Quote

Na ruim twintig jaar in het vak schrik ik niet zo snel meer, maar deze brieven vind ik heel vervelend

Eigenaar van Haags deurwaarderkantoor

Een Haagse deurwaarder die twee brieven kreeg, is ongerust. ,,Na twintig jaar in dit vak schrik ik niet zo snel meer van de gemiddelde doodsbedreiging, maar zulke brieven uit extremistische hoek vind ik echt zeer vervelend."

Aanknopingspunten
Het valt hem op dat bedreigingen richting zijn beroepsgroep tegenwoordig steeds vaker een Arabische link bevatten. ,,Natuurlijk weet ik niet of die brieven werkelijk van ISIS afkomstig zijn, het kan ook iemand anders zijn die angst wil aanjagen. Ik vind het alleen wél heel opmerkelijk."  

De politie Den Haag zegt de zaak te onderzoeken, maar heeft bitter weinig aanknopingspunten. Er zijn nog geen verdachten aangehouden. Hoeveel brieven er zijn verstuurd, weigert de politie precies te zeggen. ,,Er zijn een paar soortgelijke bedreigingen naar enkele deurwaarderskantoren gestuurd," vertelt politiewoordvoerder Loek Houtepen. De kantoren lijken volgens de politie toevallig gekozen. De politie gaat er niet van uit dat de brieven door ISIS zijn verstuurd. Het poeder bleek in elk geval ongevaarlijk.

Quote

Helaas neemt de politie aangiftes van deurwaar­ders véél te weinig serieus

Karen Weisfelt, belangenorganisatie KBvG

De Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (KBvG) vindt dat de politie er alles aan moet doen om de daders te achterhalen. ,,Wij willen weten wie hier achterzitten," zegt KBvG-directeur Karen Weisfelt. ,,Helaas lijken politie en justitie aangiftes door deurwaarders nog steeds te weinig serieus te nemen."

Niet populair
Dat stoort haar zeer. ,,Wij hebben een belangrijke maatschappelijke taak binnen het Nederlands rechtsbestel toegewezen gekregen, die bij veel mensen niet populair is en soms zelfs gevaarlijk. Onze beroepsgroep verdient daarom alle mogelijke bescherming." 

Ruim 90 procent van de kleine duizend gerechtsdeurwaarders krijgt jaarlijks te maken met geweld en agressie, blijkt uit onderzoek van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Ook dreigbrieven komen vaker voor, zegt de KBvG. 

Bij incidenten is het vrijwel altijd het woord van de deurwaarder tegen dat van de schuldenaar. ,,Vaak worden zaken dan geseponeerd," zegt Weisfelt die vindt dat politiek Den Haag de bewijspositie van deurwaarders dringend moet verstevigen. Diens woord zou in strafzaken even sterk moeten gaan gelden als dat van een politieman.  

Geen actie
De Haagse deurwaarder heeft eveneens het gevoel dat de politie er niet bijster hard aan trekt. ,,Ik heb bij mijn aangiftes aanvankelijk veel begrip en klantvriendelijkheid gekregen, maar vervolgens weinig actie. Het werd stil, sindsdien heb ik niks meer gehoord over de status van het onderzoek. Dat vind ik jammer."