Volledig scherm
PREMIUM
Still uit het filmpje van het debat. © De Balie

Islamdiscussie op scherp: deelnemers reageren op ophef

opinieEen stevig debat over de islam in Nederland leidt tot felle discussies. Twee van de hoofdrolspelers in het debat reageren vandaag door middel van een opiniestuk. Deze bijdrages van Yoeri Albrecht - directeur van het debatcentrum - en Wim van Rooy - deelnemer aan het debat - worden voorafgegaan door een samenvatting van het debat door AD-commentator Wierd Duk.  

Volledig scherm
Paul Cliteur spreekt tijdens een partijcongres van partij Forum voor Democratie. © ANP

,,Alles wat je onder het tapijt veegt gaat daar in het geniep voortwoekeren en komt ooit als monster onder datzelfde tapijt weer vandaan. Je kan meningen wel verbieden en de gedachtepolitie laten heersen over wat wel en niet openlijk uitgesproken kan worden, maar daarmee zal je de aanhangers van die gedachten, de overtuigden en gelovigen echt niet op andere gedachten brengen.”

Dat schrijft Yoeri Albrecht, directeur van het Amsterdamse debatcentrum De Balie vandaag over de discussie die is ontstaan na een debat in De Balie.

Onder de noemer ‘Waarom haten zij ons eigenlijk?’ debatteerden vier panelleden maandagavond, onder leiding van de Leidse historicus Geerten Waling, over moslims en extremisme. Ook de vraag hoe het Westen moet omgaan met de dreiging van islamistisch geweld kwam aan de orde.