Volledig scherm
Cornelius Haga Lyceum © ANP

Islamitische school sleept gemeente Amsterdam voor de rechter

Het Cornelius Haga Lyceum wil fors uitbreiden, maar de gemeente Amsterdam geeft geen toestemming. En dus sleept het schoolbestuur de gemeente voor de rechter, zegt bestuursvoorzitter Söner Atasoy in Trouw.

Hij wil grotere huisvesting afdwingen voor de omstreden islamitische school, die volgend schooljaar dubbel zoveel leerlingen krijgt. Veel wil hij er niet over kwijt, ‘want de AIVD luistert mee’. ,,Maar linksom of rechtsom: de uitbreiding van het Cornelius Haga Lyceum gaat er komen”, zegt Atasoy.

De Amsterdamse onderwijswethouder Marjolein Moorman wil pas over nieuwe huisvesting praten als het bestuur opstapt en er een deugdelijk interim-bestuur zit, zei ze eerder in een reactie. ,,De school moet eerst weer in goed vaarwater terechtkomen. De signalen die we hebben ontvangen zijn zo ernstig dat we niet kunnen doen alsof het de normaalste zaak van de wereld is om huisvesting aan te bieden.”

Volgens Trouw krijgt de islamitische school er na de zomer 150 nieuwe leerlingen bij, en daarvoor is nieuwe huisvesting nodig. De school telt nu 178 leerlingen. De nieuwe leerlingen passen niet allemaal in het huidige gebouw, dus heeft de school in Nieuw-West volgens Atasoy recht op uitbreiding.