Volledig scherm
Ismail Ilgun wil naar Londen. © Marco Okhuizen

Ismail Ilgun naar Londen: Mensen halen hier mijn verleden er steeds bij

Vlogger Ismail Ilgun (20), die voor het AD de serie Achter Buurten maakt, wil zijn carrière voortzetten in Londen. Aan het einde van het jaar gaat hij voor twee maanden naar Engeland om te kijken of zijn vlogs daar van de grond komen. 'Als de plannen lukken, blijven we daar.'

'Nederland is te klein en te kieskeurig', zegt hij in een bericht op zijn facebookpagina. ,,Ik heb het gevoel dat mensen in Nederland mijn verleden er steeds bijhalen. Daardoor kan ik mijn carrière hier niet opbouwen", vertelt Ilgun, die zijn serie voor het AD wel afmaakt. ,,Ik wil stappen maken. Ik zou hier nooit de kans krijgen om een Matthijs van Nieuwkerk te worden bijvoorbeeld." Daarom wil hij naar Londen, naar een plek waar zijn slechte reputatie niet aan hem kleeft. 

Volledig scherm
Vlogger Ismail Ilgun en het Zaanse raadslid Juliëtte Rot. © RTVNH

Die reputatie verkreeg de Turks-Nederlandse vlogger uit de Zaanse achterstandswijk Poelenburg door zijn treitervideo's waarin politie, politici en buurtbewoners het moesten ontgelden. Premier Mark Rutte noemde hem en zijn vrienden zelfs 'tuig van de richel'. Het woord treitervlogger werd door toedoen van Ilgun verkozen tot woord van het jaar.  

Positiviteit

Hij stopte na de commotie met de video's waar hij beroemd en berucht door werd en beterde zijn leven. 'Positiviteit' werd zijn nieuwe insteek. Sinds een paar maanden maakt hij alleen nog maar positieve video's. ,,Maar ik merk dat het in Nederland niet wordt gewaardeerd dat ik die draai heb gemaakt."

Quote

Ik merk dat het in Nederland niet wordt gewaar­deerd dat ik die draai heb gemaakt

Ismail Ilgun

De gang naar Londen komt niet uit de lucht vallen. ,,Al lang voordat ik bekend werd droomde ik daarvan", vertelt Ilgun. Hij heeft al jaren contact met een bekende Engelse vlogger, Louis Cole, die met zijn YouTube-account Fun For Louis bijna 2 miljoen volgers heeft. Laatstgenoemde heeft zijn Nederlandse fan nu uitgenodigd om aan het einde van dit jaar naar Londen te komen. 

Verdienen

Dat hij gaat is zeker: ,,100 procent". Wat hij precies gaat doen, is minder zeker. ,,Filmen van maandag tot en met zondag. Ik wil sowieso weer wat met achterbuurten doen, dat is gewoon mijn ding." Ook de inkomsten spelen een rol bij zijn keuze voor Engeland. ,,In Nederland verdien je niks met YouTube. Daar kan je er echt je living mee verdienen."

Al wil Ilgun zijn carrière in Londen voortzetten, verhuizen doet hij zeker niet. ,,Niet voor altijd, ik heb mijn familie hier. Als ik zes weken op vakantie ben in Turkije mis ik Nederland al." Hoe het er dan uit moet zien, weet hij nog niet zeker. ,,Misschien 25 dagen per maand daar en 5 in Nederland." 

  1. Prik van een pieterman? Direct onder de hete kraan, dan is het (meestal) zo over

    Prik van een pieterman? Direct onder de hete kraan, dan is het (meestal) zo over

    Zijn naam klinkt als het begin een Sinterklaasliedje, maar de naklank is een stuk minder vrolijk. De kleine pieterman is een uiterst giftig visje, dat zich ook aan onze kusten ophoudt. Een steek van het diertje had grote gevolgen voor een Belgische badgast in Knokke. De vrouw draaide met een extreem allergische reactie het ziekenhuis in, maar hoewel pijnlijk is de prik van een pieterman doorgaans snel verholpen.