Volledig scherm
© ANP

Italianen weigeren Gronings gas te betalen

Een al jaren slepend conflict tussen de Nederlandse staatsdeelneming Gasterra en het Italiaanse energiebedrijf Eni is tot uitbarsting gekomen. Eni, dat grote hoeveelheden Gronings gas afneemt, weigert al sinds 2012 de prijs te betalen die Gasterra vraagt. Zelfs een recente uitspraak van het het arbitraal tribunaal, dat oordeelde dat ENI geen poot heeft om op te staan, kan de Italianen niet vermurwen.

Gasterra, dat namens de Nederlandse overheid, Shell en Exxon het gas uit het Groningse gasveld verhandelt, eist bijna 1 miljard euro van het Italiaanse bedrijf. Dat is het bedrag dat ENI tot nu toe te weinig betaald heeft. Om de claim kracht bij te zetten heeft Gasterra voor ruim 1 miljard beslag gelegd op eigendommen van ENI in Nederland.

De Italianen, die vinden dat Gasterra een te hoge prijs rekent, ontkennen niet dat de rechter hen in het ongelijkgesteld heeft. Zij zien de uitspraak echter als een begin voor nieuwe onderhandelingen. Eni veroordeelt de beslaglegging door Gasterra, en kondigt vast aan dat het eventuele schade op het Nederlandse bedrijf zal verhalen.

Gasterra is voor 50 procent eigendom van de Nederlandse staat. Vorig jaar bedroeg de omzet van het gasbedrijf ruim 14 miljard euro. Gasterra keert jaarlijks 36 miljoen euro aan dividend uit.