Volledig scherm
PREMIUM
Onderzoeker Peter van der Knaap heeft zorgen over de verkeersveiligheid. © Frank Jansen

'Jaag gemeenten aan om verkeersveiligheid te verbeteren'

De nieuwste dodencijfers in het verkeer tonen weliswaar een lichte daling, maar er blijft werk aan de winkel. Hoog tijd om bestuurders in het land desnoods te dwingen tot het verkeersveiliger maken van de gemeente of provincie, stelt Peter van der Knaap, topadviseur van de minister.

Van der Knaap, directeur van SWOV, het verkeersonderzoeksbureau voor wetenschappelijk onderzoek naar verkeersveiligheid, maakt zich al langere tijd grote zorgen over het hoge aantal doden en ernstige gewonden in het verkeer. Al bij de start van het interview pakt hij er een veelzeggende grafiek bij, waarin  Nederland al vanaf 2010 bijna onderaan bungelt in de Europese Unie, als het gaat om verbetering van de verkeersveiligheid.

  1. Droomvakantie met vriendje eindigt in nachtmerrie: Nederlandse (24) ontsnapt aan dood bij overval
    PREMIUM

    Droomvakan­tie met vriendje eindigt in nachtmer­rie: Nederland­se (24) ontsnapt aan dood bij overval

    De Antwerpse kleermaker Tommaso Bordoni (29) en zijn Nederlandse vriendin Linsey de Waele (25) zijn aan de dood ontsnapt bij een overval in Zuid-Afrika. Het koppel was met vakantie in het land, toen Tommaso op de avond van Valentijn plots oog in oog stond met twee gewapende kerels in de slaapkamer van hun verblijf. ,,Ik was zeker dat ze me zouden vermoorden”, vertelt de Belg - die sindsdien gekweld wordt door paniekaanvallen - tegen deze nieuwssite.