Volledig scherm
Sophie Hilbrand. © ANP Kippa

Jaar cel en behandeling voor hacker Bekende Nederlanders

De 35-jarige man die onder meer online-accounts van presentatrice Sophie Hilbrand, actrice Inge Schrama en oud-nieuwslezer Rachid Finge kraakte, is veroordeeld tot een celstraf van een jaar, waarvan de helft voorwaardelijk. Ook moet hij zich verplicht laten behandelen voor een persoonlijkheidsstoornis en mag hij geen contact opnemen met zijn slachtoffers.

Matthieu M. uit Houten nam onder meer het Facebookaccount van presentatrice Sophie Hilbrand over en kon zo als Sophie gesprekken aanknopen met bekenden van Hilbrand. Zo wist hij bijvoorbeeld achter het telefoonnummer van Victoria Koblenko te komen.

Ook kraakte M. het e-mailaccount van Rachid Finge, waardoor hij een lijst met contactgegevens van bekende Nederlanders kon downloaden. Later bleek dat M. uit was op contact met de vriendin van Finge, nieuwslezer Amber Brantsen.

Bekende Nederlander

Volgens de rechtbank heeft de man niet alleen inbreuk gemaakt op de persoonlijke levenssfeer van anderen, de rechtbank rekent hem ook aan dat hij zich vooral richtte op bekende (vrouwelijke) personen. Zij zijn volgens de rechtbank door hun status als bekende Nederlander kwetsbaarder voor schendingen van hun privacy.

M. gaf eerder tijdens zijn rechtszaak al aan te handelen uit eenzaamheid en een verlangen naar een uitdaging. Hij was tot nu toe in zijn leven niet al te gelukkig in het contact met vrouwen en had daar naar eigen zeggen wel behoefte aan.

Met de celstraf van een jaar, waarvan de helft voorwaardelijk, is de man er nog niet.  Hij liep nog in een proeftijd van een eerder opgelegde voorwaardelijke straf toen hij aan het hacken sloeg. De rechtbank legt die voorwaardelijke straf van acht maanden nu dan ook onvoorwaardelijk op. 

Om er voor te zorgen dat M. goed in de gaten kan worden gehouden, kiest de rechtbank voor een extra lange proeftijd van drie jaar. In die periode dient hij te luisteren naar de hulpverlening.