Jaar cel voor corrupte ambtenaar
De rechtbank in Rotterdam heeft donderdag de 65-jarige Jacques H., voormalig ambtenaar bij het ministerie van Defensie, veroordeeld tot een jaar cel wegens corruptie. H. beheerde het wagenpark van het ministerie.
De zaak tegen H. kwam in 2011 aan het rollen door een brief van een anonieme klokkenluider. Daarin werd gewag gemaakt van corrupte praktijken bij de aanbesteding van dienstauto's voor Defensie en de politie.
In het onderzoek van de Rijksrecherche en het Openbaar Ministerie (OM) kwamen tientallen verdachten bovendrijven. Een aantal zaken werd afgedaan met werkstraffen. Grote vertegenwoordigers van de autobranche kochten vervolging af met miljoenentransacties.
In het onderzoek bracht het OM uiteindelijk zes (ex-)ambtenaren en vijf medewerkers uit de autobranche voor de rechter. Vijf van de zes ambtenaren zijn door de rechtbank veroordeeld. In één geval volgde vrijspraak, conform de eis van de officier van justitie.
Drie jaar cel
Justitie eiste tegen Jacques H. drie jaar cel. Tegen een voormalig politieman was eveneens een celstraf geëist, maar de rechtbank legde hem een taakstraf van 150 uur op. Ook de overige ambtenaren kregen taakstraffen, van 40 uur.
Aan de kant van de autobranchemedewerkers veroordeelde de rechtbank slechts één verdachte, een oud-medewerker van importeur Pon (ook veertig uur taakstraf). De overige vier zijn wegens gebrek aan bewijs vrijgesproken.
De rechtbank heeft bij de veroordelingen rekening gehouden met de lange duur van het onderzoek. De verdachten hebben aangegeven dat de zaak grote impact op hun leven heeft gehad.
Omkoping
Jacques H. heeft zich volgens de rechtbank jarenlang laten omkopen door de autobranche. Hij leaste een privé-auto voor een spotprijs en gebruikte jaren achtereen tankpassen waarmee hij zijn tank volgooide. Ook liet hij zich geregeld op luxe reisjes trakteren, waarop hij vaak zijn vrouw meenam. Met werk hadden deze tripjes niet veel te maken, heeft de rechtbank vastgesteld.
H. nam niet alleen giften aan, hij heeft ook zijn ambtsgeheim geschonden door vertrouwelijke stukken te lekken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Arriva wil meer ruimte op het spoor en is rechtszaak gestart: ‘Denken dat wij het beter kunnen’
Wordt de Arriva-trein straks net zo veel gezien als de bekende geel-blauwe NS-treinen in Nederland? Arriva wil meer ruimte op het spoor en voert daar een rechtszaak over. Vier vragen over de zaak. -
PREMIUM
Huis vol ongebruikte aankopen? Zo voorkom je nutteloze uitgaven
Weinig geld hebben en toch flink uitgeven. Sommige mensen hebben een gat in hun hand. Waarom is het voor hen zo moeilijk om financieel pas op de plaats te maken? -
PREMIUMhuisarts vertelt
‘Vroeger keken we ’s avonds samen naar Disney+, maar nu wil ze niet meer’
Voor onze rubriek Huisarts Vertelt schrijft Rutger Verhoeff wekelijks over patiënten die hem raken. Deze week behandelt hij een patiënt met ernstige buikklachten. -
PREMIUMMet video
Investeerders mijden Nederlandse techsector: ‘Wat met SVB is gebeurd, gaat hier ook effect hebben’
Jarenlang reikten de bomen tot aan de hemel, maar inmiddels is de techsector hard onderuitgegaan. Raken de massaontslagen in de VS, de omvallende start-upbank SVB en opdrogende investeringsgelden ook de Nederlandse techbedrijven? -
Met deze tool zie jij op welke toeslag of welk potje geld je recht hebt
Zorgtoeslag, huurtoeslag, bijzondere bijstand. Er zijn veel potjes met geld maar mensen weten ze vaak niet te vinden. Om die reden lanceren schuldhulporganisaties Geldfit en VoorzieningenWijzer nu een online Potjes-check. Zo kun je zelf raadplegen op welke voorzieningen je recht hebt.
-
PREMIUM
Bijen legden deze winter massaal het loodje, maar dit ‘driegangenmenu’ helpt ze de koude maanden door
Ze vallen met bosjes uit de honingraat. Veel bijenvolken hebben dit voorjaar niet levend gehaald. En dat terwijl je massale bijensterfte vrij makkelijk kunt voorkomen, weet Annet Künneke (67). Met een speciaal driegangenmenu helpt zij de vliegende insecten de winter door.Waddinxveen -
-
-
Dataroof GGD kan Staat duur komen te staan: stichting eist bij rechter in totaal 3 miljard euro
Met een megaclaim die kan oplopen tot 3 miljard euro wordt de Nederlandse Staat voor de rechter gesleept vanwege een grote roof van privégegevens uit de computersystemen van de GGD’en in 2021. Stichting ICAM, de organisatie achter de massaclaim, overhandigt dinsdag dagvaardingen aan 35 instanties, waaronder het ministerie van Volksgezondheid, de landelijke GGD GHOR Nederland, regionale GGD’en, veiligheidsregio’s en de gemeenten Amsterdam en Rotterdam. -
Update
ING over staking donderdag: Wij doen er alles aan om te zorgen dat klanten kunnen bankieren
De staking bij ING Bank komende donderdag zal waarschijnlijk geen gevolgen hebben voor het betalingsverkeer. ,,ING doet er alles aan om te zorgen dat belangrijke bankzaken gewoon doorgang kunnen vinden”, laat het bedrijf in een verklaring weten.