Jaarlijks worden tientallen mensen ziek door listeriabacterie
Jaarlijks zijn zeventig à honderd meldingen van zieken door de listeriabacterie. De kans op een voedselinfectie is klein, maar de gevolgen kunnen groot zijn, zo blijkt vandaag.
Door het eten van rauwe groenten, vlees of vis waar de bacterie op zit, kunnen mensen ziek worden. Vooral zwangeren, pasgeboren baby's en mensen met een zwakke afweer lopen een groter risico.
De listeriabacterie komt voor in grond, dieren en gewassen. Er zijn meerdere soorten, maar alleen van de specifieke listeria monocytogenes worden mensen ziek. De bacterie kan de voedselinfectie listeriose veroorzaken. Meestal worden mensen na één tot negentig dagen ziek. Dat maakt het lastig om de bron van de ziektekiemen te herleiden.
Voor gezonde mensen heeft het eten van die bacterie meestal helemaal geen gevolgen. Als ze al ziek worden, uit zich dat in een griepgevoel, koorts, spierpijn, misselijkheid en diarree.
Ernstig
De gevolgen kunnen echter ernstig zijn voor zwangere vrouwen, pasgeboren baby's en mensen met een slechte weerstand. Zij kunnen een hersen(vlies)ontsteking, ontsteking van de binnenwand van het hart, maagdarminfecties, infecties van huid en ogen of bloedvergiftiging krijgen. Ook kan de bacterie bij zwangeren een miskraam veroorzaken.
Daarom controleren inspecteurs op de aanwezigheid van de bacterie op ons eten. Het gebeurt vaker dat etenswaren worden teruggeroepen om te voorkomen dat mensen listeriose oplopen. Eind augustus haalde de Albert Heijn al bakjes voorverpakte leverworstplakjes terug, omdat de listeriabacterie erop was aangetroffen.
Eerder die maand werden de tartaar, de Duitse biefstuk en de filet américain van supermarktketen Deen teruggeroepen omdat deze eveneens de darmbacterie listeria en/of de E.coli-bacterie konden bevatten. In april dit jaar waarschuwde Supermarkt Boni klanten dat de gehaktballen die zij de afgelopen maanden hebben verkocht besmet konden zijn met de gevaarlijke listeriabacterie.
Bacteriële epidemie
Het zuiden van Spanje werd in dezelfde periode zelfs getroffen door een bacteriële epidemie waarbij meer dan 150 mensen ziek werden na het eten van besmet vlees. Twee van de getroffenen overleefden dat niet. 23 zieken betroffen zwangere vrouwen. De Spaanse regering meldde de uitbraak zelfs aan de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en Europese Unie (EU), omdat er veel toeristen in het gebied vakantie vieren.
Een Duitse vleesproducent moest stoppen nadat twee mensen overleden na het eten van zijn worst. Het ging om twee oudere mensen. Ook ziet de lokale overheid een verband met 37 andere zieken.
In Engeland overleden in juni vijf mensen, nadat ze besmette broodjes en salades hadden gegeten, nota bene in ziekenhuizen. Het voedsel was afkomstig van een grote leverancier van voedingsmiddelen aan gezondheidsinstellingen in het land.
Zonder verhitting
Vooral producten die langdurig gekoeld bewaard worden en zonder verhitting worden gegeten, zoals vleeswaren, zijn risicovol. De meeste voedselinfecties door de listeriabacterie zijn ontstaan na het eten van gerookte vis, zachte schimmelkazen en gekookte, gesneden vleeswaren. Maar ook bij eten van gekoelde paté, hotdogs, gekoelde sandwiches en kant-en-klare gerechten zoals rauwkostsalades bestaat de kans op besmetting.
De bacterie gedijt namelijk goed in een vochtige omgeving, maar overleeft bijvoorbeeld ook in de diepvries. Hoewel de meeste bacteriën zich het beste vermenigvuldigen bij hogere temperaturen, groeit de listeria ook prima in de koelkast. Al gaat dat minder hard bij vier dan bij zeven graden.
Het Voedingscentrum en Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) adviseren om vlees en vis goed door te bakken. De bacterie overleeft namelijk niet bij temperaturen hoger dan zeventig graden. Ook is het belangrijk om rauwe groenten altijd te wassen voor gebruik, rauw eten gescheiden te houden van al klaargemaakt voedsel en de producten bij vier graden te bewaren.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
met video28
Neerslagbom zal in de toekomst vaker vallen, eenvoudige maatregelen zijn er niet
Een neerslagbom zoals die het Limburgse heuvelland in de zomer van 2021 trof, zal in de toekomst vaker vallen. Eenvoudige maatregelen om te voorkomen dat dergelijke regenval in die provincie vergelijkbare problemen oplevert als toen, zijn er bovendien niet. Die conclusies kunnen worden getrokken uit een nieuw onderzoeksrapport. De boodschap: leer leven met overstromingen. -
Beter Eten
Maca-poeder zou wonderen doen in de slaapkamer, maar ‘sekskroket’ werkt misschien beter
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Een Peruaans poedertje zou zorgen voor een boost van je libido. Waarom je een spannende avond toch beter met een sekskroket kunt beginnen. -
PREMIUMExtinction Rebellion
Ingeborg blokkeert vandaag naakt de A12: ‘Dat maakt de actie sympathiek, ludiek en vrolijk’
Ondanks dat zes van haar mede-activisten zijn opgepakt, blokkeert Ingeborg de Lange (50) vandaag met Extinction Rebellion de A12 in Den Haag. -
PREMIUM
Weer klap bij Philips: alleen al in Nederland mogelijk meer dan duizend banen op de tocht
Philips kondigt maandag opnieuw een ingrijpende reorganisatie aan. Alleen al in Nederland zou het gaan om meer dan duizend banen, melden bronnen rond het concern. Philips koerst af op een verlies van ruim 1,5 miljard euro over het afgelopen jaar. -
PREMIUM
Pasgeboren baby Lara is vijfde generatie vrouw in familie uit Uden: ‘Heel bijzonder’
De geboorte van Lara op 9 januari zorgt voor een uitzonderlijke familiesituatie in Uden. De baby is de vijfde generatie vrouw binnen één familie. Lara bevindt zich in het warme gezelschap van haar moeder, oma, overgrootmoeder én betovergrootmoeder.
-
video
Drie doden en één miskraam door listeriabesmetting vleeswaren
Drie mensen zijn de afgelopen twee jaar overleden door de listeriabesmetting in vleeswaren van producent Offerman. De slachtoffers hadden een hoge leeftijd. Een vrouw heeft er een miskraam door gehad, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Twintig mensen raakten de afgelopen twee jaar besmet met de bacterie via de vleeswaren. -
-
-
PREMIUM8
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit. -
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit.