Volledig scherm
Jacques Monasch © anp

Jacques Monasch wil lijsttrekker PvdA worden

PvdA-Kamerlid Jacques Monasch wil lijsttrekker van de PvdA worden bij de verkiezingen van maart volgend jaar. Dat laat hij weten via Twitter. Hij zegt ,,nieuwe wegen" te willen inslaan.

Door zijn kandidaatschap bekend te maken, is Monasch uitdager geworden van PvdA-fractievoorzitter Diederik Samsom. Die is sinds 2012 lijsttrekker en wil dat graag blijven. 

Eerder dit jaar zei Monasch nog dat hij zich niet meer verkiesbaar wilde stellen. Dat kwam volgens hem door ,,verschillen van mening over de te volgen koers, bestuursstijl en organisatie van fractie en partij".

Monasch zit sinds 2010 in de Tweede Kamer. In het verleden heeft hij publiekelijk laten weten dat Samsom volgens hem moet plaatsmaken voor een nieuwe lijsttrekker.

Asscher
In een open brief in de Volkskrant riep een groep regionale en lokale PvdA-bestuurders Lodewijk Asscher op zich ook kandidaat te stellen voor het lijsttrekkerschap. ,,Met Asscher als lijsttrekker brengen we Nederland en de PvdA samen vooruit", schrijven zij.

De huidige minister van Sociale Zaken heeft gezegd dat hij in oktober laat weten of hij zich mengt in de strijd. ,,Wij vinden dat-ie het moet doen", laten de PvdA'ers weten.